Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Kirjahaaste ja hengissä conin jälkeen

Kiitos Tampereen Finncon 2016! Taas on saatu uusia virikkeitä, tavattu ihmisiä, ideoitu tulevaa, myyty ja ostettu ihania kirjoja. Oma pääni on melko lailla tyhjä reissun jälkeen, mutta eiköhän tästä pienen levon jälkeen taas pääse eteenpäin. Conin jälkeen iskee väsymys, mutta vähän myöhemmin toivottavasti tulee uusi energiapurkaus. Sitä odotellessa koetan verrytellä aivojani vastaamalla Liliana Lennon antamaan haasteelliseen kirjahaasteeseen. Kiitos Liliana! Ja katsotaan mitä näistä tulee.
***

1. Kirja tai kirjasarja, josta kaikki muut pitävät, mutta sinä et.

Varmaankin Conan Barbaari. Tai no, ei tietysti voi sanoa, että ”kaikki muut” pitävät, mutta olen ymmärtänyt että monelle spefikirjoittajalle tämä on klassikko kuitenkin. Ehkä, jos olisin lukenut Conan-tarinoita tai nähnyt Conan-leffan nuorena, olisin saattanut innostua seikkailusta ja toiminnasta. Nyt tietty pinnallisuus tarinoissa kyllästyttää, ja naisten ja miesten roolit ovat suorastaan huvittavia välillä. Conan esimerkiksi ihan konkreettisesti kantaa naisparkoja paikasta toiseen, kun eiväthän he nyt voi jaksaa kävellä. Lukemissani tarinoissa oli kyllä mainioita kauhu- ja fantasiaideoita ja barbaariseikkailun fiilistä, kaikkea sellaista mistä voi ottaa aineksia erinomaiseen nykyaikaiseen fantasiaan, mutta tällaisenaan… Ei ihan minua varten.

Anne Ricen Veren vangit on myös sellainen, että en vain saanut otetta.

 

2. Kirja tai kirjasarja, josta kukaan muu ei pidä, mutta sinä pidät.

Koen, että aika monesti etenkin fantasian puolella minun makuni myös osuu yhteen muiden maun kanssa. Joten mitäköhän tähän keksisi. En tiedä, onko mitään sellaista, joka varsinaisesti olisi inhokki kaikille muille…. Klassikoidenkin kohdalla varmasti löytyy aina joku muukin, joka tykkää! Paremman puutteessa vastaan tähän Patricia A. McKillipin kirjat. Pikaisella Goodreads-haulla huomasin, että kovin moni Goodreads-kaverini ei näköjään ole lukenut tai kovin korkealle tähdittänyt hänen kirjojaan. Itselleni esim. Unohdettu Ombria oli kuitenkin hieno lukukokemus. En ole kauheasti huomannut, että näitä kirjoja olisi Suomessa hehkutettu (syynä varmasti sekin, että suomennetuista teoksista on jo aikaa!)

Ei silti missään tapauksessa voi sanoa, että kukaan muu ei pidä, koska mm. Unohdettu Ombria on saanut World Fantasy Awardin ja ollut Tähtifantasian palkintoehdokkaana.

 

3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen kanssa, jonka et olisi halunnut.

Tuota, saako vastata Salkkareiden Lari ja Elias? Heheh, Salkkarit on minulle sellainen täydellinen rentoutumis- ja aivojentyhjennyskeino ollut jo vuosia. Ehkä kolmiodraamat eivät kovin suuresti kiinnosta minua, kun kerran äkkiseltään ei tule mieleen muuta kuin tuo. Yleensä menen kirjoissa sen mukaan mitä ns. enemmistö ajattelee, eli kun kirjailija on päätynyt ”oikeaan” ja useimpia miellyttävään ratkaisuun, se sopii minullekin. Todella vaikea keksiä nyt mitään… Ei, nyt ei vain tule mitään. (Olenko jo katsonut elämäni aikana liikaa Salkkareita ja tuhonnut aivosoluni?)

 

4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty.

Dekkari / jännitys / rikoskirjat / trillerit, millä nimellä näitä nyt kutsuisi. Haluaisin pitää, mutta ongelma on lähinnä se, että en ehdi lukea enkä tiedä mistä aloittaisin. Jos menee kirjakauppaan, tuntuu että näitä on todella paljon. Kaikki sellaisia paksuja lukuromaaneja, joiden lukemiseenkin menee aikaa. Olen kyllä kuullut, että esim. näitä pohjoismaisia genren edustajia on kehuttu todella paljon. Ja joitain on tullut katsottua elokuvan tai tv-sarjan muodossa, niin että kuvittelen tietäväni genrestä jotain vaikka en oikeasti tietäisikään. En mitenkään halveksi tätä genreä, mutta jotenkin se ei vain nouse korkeammalle tärkeysjärjestyksessäni, kun on niin paljon muuta mitä haluaisin mutta en ehdi lukea (spefi, klassikot, valtavirtaproosa jne.).

Ehkä alan lukea jännäreitä joskus eläkkeellä.

 

5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä.

Yleensä pidän juuri niistä mistä suurin osa muistakin lukijoista pitää. Esim. Tuntemattomassa juuri Koskelasta ja Rokasta, TSH:ssa Aragornista, Muumeissa Nuuskamuikkusesta ja Pikku Myystä ja niin edelleen. Menen siis enemmistön mukana. Jos en pidä suositusta hahmosta, niin kyseessä on sellainen hahmo joka muutenkin jakaa mielipiteet täysin kahtia. Vaikkapa nyt Twilightin Bella, onhan hän selkeästi suosittu, mutta toisaalta myös inhokki.

Öh, sanotaanpa vaikka Harry Potterin Dobby. Jotkut kai pitävät, mutta minä en erityisemmin.

 

6. Kirjailija, josta monet pitävät, mutta sinä et.

Näitä on varmasti paljonkin, joskin osa perustuu siihen, että en ole edes lukenut. Mainitaan nyt suomalaisten klassikoiden puolelta vaikkapa Ilmari Kianto, Juhani Aho ja F.E. Sillanpää sellaisina, jotka eivät ole oikein minkäänlaista tunnetilaa minussa herättäneet, vaikka jotain olen lukenut.

 

7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa.

Varmaan Ajan pyörä, mutta on näitä muitakin. Jotenkin kun joku tällainen klassikkosarja on jäänyt lukematta, ei siihen osaa nyt ”myöhemmällä iällä” tarttua. Olen kyllä yrittänytkin paikkailla yleissivistystäni ja tutustua joihinkin sarjoihin… Dyyni-sarjasta sain luettua ensimmäisen osan, samoin Säätiöstä. Kumpikaan ei iskenyt niin paljon, että olisin lukenut jatkoa.

 

8. Kirja, joka on mielestäsi huonompi kuin siitä tehty elokuva.

Tätä mietin varmaan pisimpään. Yleisesti ottaen kirja on aina parempi. Tai sitten olen nähnyt hyvän elokuvan mutta en ole lukenut siihen liittyvää kirjaa – tämä on hyvin yleistä.

***
Siinäpä joitakin epätäydellisiä vastauksia! Seuraavaksi koetan blogissa jatkaa novellien synty -sarjaa, kunhan tongin muistiani ja pääsen taas kuuden vuoden taakse. Hauskaa on myös se, että on yllättävän vaikea muistaa tarkalleen, missä järjestyksessä novellit on kirjoitettu – minulla oli tässä yksi harhaluulo joka osoittautui täysin vääräksi.

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: