Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Liebster Award

 

Ooh. 🙂 Olen saanut erinomaisen syyn piipahtaa kirjoittamassa tänne blogiin jotain. Sain nimittän Kirjainunelmia-blogista kysymyshaasteen, johon ehdottomasti täytyy vastata. Tämä sopii bloggaamiseeni hyvin nyt: jos ei keksi itse mitään kirjoitettavaa, voi vastata valmiisiin kysymyksiin. Suuret kiitokset siis!

Huijaan haasteessa kuitenkin sen verran, että en haasta nyt muita jatkamaan omilla kysymyksilläni. Paha minä.

liebster_a

Jos pystyisit tapaamaan yhden fiktiivisen hahmon, kuka se olisi?

En tajua, miksi minulle ei tule MITÄÄN muuta mieleen kuin tämä: Jack Sparrow’n kanssa voisi nauttia lasilliset rommia. 😀 Apua. Yritän vastata seuraaviin kysymyksiin järkevämmin.

Mitä luet parhaillaan?

Lohikäärmetanssi 2 on ollut kesken ties vaikka kuinka kauan. Joululoma voisi olla hyvä aika siihen uppoutumiseen. Toisaalta lomareissuun on mukavampi kantaa jotain vähän kevyempää…

Sähköposti vs. kirje?

Pakko on vastata sähköposti, koska en muista, milloin olisin viimeksi kirjoittanut tai saanut Ihan Oikean Vanhanaikaisen kirjeen. Monia vanhoja kirjeitä lapsuudesta/nuoruudesta on kyllä tallessa. Tuntuu edelleen vähän oudolta miettiä tulevaisuutta, jossa kaikki materiaali on ehkä tallentuneena ainoastaan sähköisesti. Sähköisesti tallennetuista muistoista vain puuttuu tietynlainen tunnelma…

Jos saisit viettää yhden päivän kenen tahansa kirjailijan(tai vaihtoehtoisesti mun julkisuuden henkilön) kanssa, kuka se olisi? Miksi?

Ursula K. Le Guin. Olisi huikeaa ihan vain kuunnella hänen ajatuksiaan. Ehkä hänestä pystyisi imemään hiukan viisautta. Yksi aikamme hienoimmista kirjailijoista (ja jätän tästä nyt tarkoituksella pois scifi-alkuliitteen, koska ei sitä tuohon tarvita).

Mitä genreä luet/kirjoitat mieluiten?

Fantasiahan se on. Toisaalta olen huomannut, että olen nykyään hyvinkin kriittinen fantasian lukija. Olisiko niin, että omalta suosikkigenreltään sitten odottaa ja vaatii niin paljon, että harva kirja nousee todella huipuksi. Koetan lukea myös enemmän scifiä, koska tuntuu, että siinä genressä minulla on paljon aukkoja yleissivistyksessä. Jostain syystä en ole juuri koskenut dekkareihin enkä historiallisiin romaaneihin. Joskus pitäisi tajuta lähteä ennakkoluulottomasti oman mukavuusalueen ulkopuolelle — sitähän me spefi-ihmisetkin toivomme niiltä, jotka eivät yleensä fantasiakirjoihin tartu. Ehkä esim. dekkarit ja jännityskirjallisuus jäävät itselläni lukematta siksi, että on vain niin paljon muutakin! En ehdi lukea puoliakaan kaikesta, mitä haluaisin. Lähinnä luen siis scifiä, fantasiaa, spefiä, runoja jonkin verran, nuortenkirjoja, klassikoita ja valtavirtaproosaa.

Kirjoittamisesta sanoisin, että kirjoitat mieluiten (tai oikeastaan pelkästään) spefiä. Sen sisällä taas perinteinen, tolkienilainen fantasia on tietyllä tavalla tutuin & rakkain, mutta haluan tehdä hyppäyksiä joka puolelle muuallekin.

Jos saisit matkustaa vain yhteen maahan, minne matkustaisit? Miksi? (Oletuksella, että rahat ei lopu kesken)

Australiaan, koska siellä on samassa maassa kaikkea. Lapsena asuin Australiassa puoli vuotta. Paluu sinne kiinnostaisi, mutta toisaalta sinne olisi hölmöä/mahdotonta lähteä vain jollekin lyhyelle lomalle tms. Pitäisi olla aikaa oikeasti kierrellä… Toisaalta lapsuuden muistot ovat olemassa, ja vähän pelkään, että paluu samoihin maisemiin voisi myös jättää sellaisen ”tässäkö tämä nyt oli” -tunteen. Voikin lopulta käydä niin, että en edes halua koskaan aikuisena matkustaa Australiaan, vaan mieluummin käytän mahdollisen ajan ja rahan matkustamalla sellaisiin paikkoihin, joissa en vielä ole käynyt. Varmaa on se, että kaikkea kiinnostavaa ei kuitenkaan ikinä pääse näkemään. Matkustelu on kirjoittamiselleni tärkeää! Esim. fantasiamaailmojen rakentamiseen olen kyllä ottanut vaikutteita matkoilta, erilaisista ympäristöistä.

Auttaako musiikki keskittymään vai häiritseekö se? Pidätkö musiikkia taustalla kirjoittaessa? Millaista?

Kuuntelen musiikkia ideointivaiheessa, keräilen inspiraatiobiisejä ja omaa ”soundtrackia” tarinalle. En kuitenkaan jostain syystä kaipaa musiikkia sitten kirjoittaessa. Kai se häiritsisi sitten enemmän. Kun oikeasti pääsen kirjoittamisessa vauhtiin, en muutenkaan silloin välitä/huomioi kauheasti ympärillä kuuluvaa tai tapahtuvaa… Joten musiikista ei olisi siinä kohdassa hyötyäkään. Ideoinnissa musiikki on kuitenkin supertärkeää!

Miksi aloit bloggaamaan?

Erittäin hyvä kysymys tässä vaiheessa, kun bloggaaminen on oikeastaan jäänyt. Hmm. Aloin blogata silloin, kun esikoiskirja oli ilmestymässä. Koko ajan tämä on ollut tällaista vaihtelevaa, säännöllisen epäsäännöllistä. Kai halusin jonkinlaiset ”kirjailijakotisivut”, ja blogi on yksinkertainen tapa toteuttaa se. Halusin pohtia kirjoittamista, kirjoittaa omista kokemuksistani jne., halusin jonkinlaisen väylän purkaa kirjoittamisajatuksia ja -ahdistuksia. Sittemmin Facebook on korvannut blogimaailmaa aika paljon. Kiireessä ei kerkeäkään seuraamaan blogeja, mutta Facebookissa (muka) on sitten aikaa notkua ja nähdä, mitä siellä on kirjoiteltu. Oma bloggaaminen taas on vähentynyt osin sen takia, että kirjoitusinto on mennyt siihen OIKEAAN kirjoittamiseen (jes!), ja osin siksi, että samantapaisia kirjoittajablogeja riittää muutenkin. En tiedä, onko minulla aina jotain ihmeellisen uutta sanottavaa. Saa nähdä, lisääntyykö bloggaaminen nyt, kun sain intensiivisen kässärin kirjoittamisen tehtyä. (KK:n ensimmäinen versio on valmis!!!!)

Suosittele jotain kirjaa.

Apua. Apua apua. No minä suosittelen Siiri Enorannan kirjoja, ihan vapaavalintaisesti. Ja kun nyt Le Guinista oli aiemmin puhetta, niin heitetäänpä vielä Le Guinin Pimeyden vasen käsi.

Millä kielillä luet?

Suomeksi ja englanniksi. Joskus innostuksissani olen koettanut ylläpitää / kehittää ruotsin kielen taitoani lukemalla pari Astrid Lindgrenin kirjaa ruotsiksi. Tuttu lastenkirja ilmeisesti jotenkuten onnistuu siis… Suomi on kaikkein mieluisin minulle. En yksinkertaisesti tajua kuitenkaan kaikkia sanoja ja vivahteita englanniksi. Joo, yksittäisillä sanoilla ei ole väliä, mutta kuitenkin suomi on se kaikkein vaivattomin ja läheisin kieli.

Käytkö usein kirjastossa?

Itse asiassa oudon vähän nykyään! Ehkä se johtuu osittain siitä, että opiskeluaikoina ei koskaan ollut rahaa ostaa kirjoja omaksi, joten silloin kävin aina kirjastossa. Nyt taas on tullut ostettua kirjoja itse enemmän. Toiseksi meiltä on lähimpään kirjastoon 10 km ja kaupunginkirjastoon 40 km, joten ihan suoraan sanoen joskus tulee esimerkiksi ostettua e-kirja tabletille (nopeaa ja helppoa) sen sijaan, että lähtisi kirjastoon. Kohta pitää taas kyllä lähteä kirjastoon tekemään ihan oikeaa taustatyötä. 🙂 Se on hauskaa ja tuntuu paljon aidommalta kuin pelkkä googlettelu (huh!).

 

Single Post Navigation

5 thoughts on “Liebster Award

 1. Täällä on yksi lukija, joka pitää blogistasi 🙂 ehkä olen jälkijunassa, mutta pidän blogitekstien lukemisesta. Sanottavaa on mietitty ja koostettu pidemmälle kuin sirpalemaisessa FB:n uutisvirrassa. Olen toki itsekin usein Facebookissa, todennäköisesti liikaakin. Mutta tässä elämänvaiheessa näin 🙂 kivoja kysymyksiä olit saanut ja niitä oli mukava lukea 🙂 KK:ta odotellessa!

  • Kiitos paljon rohkaisevasta kommentistasi, Pirja!
   Ja pahoitteluni, että vastauksessa kesti luokattoman kauan!
   Ehkä uusi vuosi voisi tuoda taas uudet kujeet blogiinkin. Yritän ainakin. Toisinaan mielessä on kyllä sanottavaa ja paljonkin, mutta jotenkin myös nykyään harkitsee ja vatvoo aika paljon sitä, millä tavalla asiansa ilmaisee julkisessa blogissa. Haluaisi käyttää riittävästi aikaa siihen, että muotoilee asiansa mahdollisimman hyvin.

 2. Ihanaa, etten ole ainoa, joka lukee lähes pelkästään fantasiaa! Välillä on sellainen olo, että olen ainoa ja jollain tavalla siis tyhmempi kuin ne, jotka lukevat ’kaikkea’.

  Le Guin on kyllä mielenkiintoinen. Minustakin olisi kiva tavata hänet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: