Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Valoa valoa valoa

20150315_141606

Tänään lähdin koirien kanssa lenkille selvittämään ajatuksiani ja nauttimaan sunnuntaipäivästä, joka näytti TÄLTÄ. Jalkojen alla oli vuorotellen kuraa ja niin sileää jäätä että ylämäkeen oli vaikea päästä, mutta muuten keli oli täydellinen. Oli vapaapäivä, aikaa… Ja 6 liuskaa uutta tekstiä kirjoitettuna. 🙂

20150315_141952

Teinikoira Milo ja vanhaherra Veeti nauttivat vapaudesta kumpikin omalla tavallaan: toinen vauhdikkaammin, toinen rauhallisemmin, molemmat innokkaasti kevään hajuja haistellen.

20150315_142157

Vanhaherra kaikessa arvokkuudessaan. Minähän olen tämän metsän valtias, vai mitä?

20150315_143218

Joskus muistan, että jollekin toiselle nämäkin maisemat olisivat kai ”eksoottisia”.

20150315_143440

Pajunkissat.20150315_144218

Kyllä vain, tänä aamuna kirjoitin!! Juuri niin kuin aioinkin. Sain tehtyä yhden aika hankalan mutta tärkeän kohtauksen, jota olin pyöritellyt mielessäni jo jonkin aikaa. Jälleen kerran todistin itselleni, että kirjoittaminen kyllä etenee suunnitelmien mukaisesti, kun vain istun alas ja teen. Harkitsin pomodoro-kirjoittamista mutta en sitten kokeillutkaan sitä, aloin vain kirjoittaa. Innostuin. Ja totta kai luku oli pakko saada tehtyä loppuun asti. Viime aikoina kirjoittamiseen ryhtyminen on ollut hankalaa, enkä voi sanoa, että uuden kässärin työstäminen olisi vielä lähtenyt kunnolla lentoon. Välillä ihmettelen, miksi minun pitää aina epäillä itseäni. Montako kertaa minun pitää ”todistaa itselleni”, että saan kyllä hankalatkin kohdat kirjoitettua — ennen kuin saan itseluottamuksen siihen, että kyllä tästä valmista tulee?

20150315_144536

Pitää vain hyväksyä: joskus tulee negatiivista palautetta. Joskus joku teksti ei vain yksinkertaisesti onnistu. That’s it, ja sitten jatketaan matkaa.

20150315_145627

Ja juuri siitä kirjoittamisen matkasta saa ja pitää nauttia. Nightwishin sanoin: The beauty of this ride ahead, such an incredible high.

20150315_150428

Viime päivinä on taas ollut paljon keskustelua kirjailijan elämästä ja siitä, mihin tämä maailma oikein on menossa. Pasi Ilmari Jääskeläinen päätti antaa uusimman romaaninsa ilmaiseksi ladattavaksi, koska kirjamyynti Suomessa on sitä mitä on. Mikä olisi pitänyt jättää julkaisematta? kysyy Keskisuomalaisen kulttuuritoimituksen toimittaja. Spefiä julkaiseva pienkustantamo Kuoriaiskirjat ilmoitti supistavansa toimintaansa (samalle kustantantamolle tuli juuri Tähtivaeltaja-ehdokkuus, joten laatukirjoista on kyse!). Anne Leinonen kirjoittaa oman tien kulkemisesta Alaston kirjailija -blogissa ja toteaa pohdintansa lopuksi: ”Kenties pelkäänkin eniten sitä, että kirjoittaminen muuttuu minulle merkityksettömäksi.”

Oma pelkoni taitaa olla se, että pelkään kirjoittamisen ”ulkoisten asioiden” vievän liikaa huomiota kirjoittamiselta. Juuri nyt en jaksa osallistua keskusteluihin kirjamyynnistä tai kirjailijuuden järkevyydestä (HAH!). Haluan nimenomaan uppoutua uuden tarinan kirjoittamiseen ja keskittyä siihen. Henkilöt vaativat huomiotani, ja heistä on tullut jo hyvin tuttuja (sivuhenkilöissä tosin on kyllä tekemistä). Maailma muotoutuu vähitellen, uusia puolia paljastuu ja sitä mukaa uusia mahdollisuuksia avautuu. Kun saa yhden pätkän kirjoitettua, mietin heti, minkä tekisin seuraavaksi. Ei välttämättä aina sitä helpointa kohtaa, vaan ehkä sellaisen, joka eniten vie juonta eteenpäin. Monimutkaista kokonaisuutta yritän nyt hallita niin, että kirjoitan vain tärkeitä kohtauksia — sellaisia, jotka muodostavat rungon. Yritän pitää mielessä pääjuonen. Miten juuri tämä kohtaus / luku vie pääjuonta eteenpäin? Mikä asia tässä on keskeistä, suorastaan pakollista, niin että sen on oltava mukana?

20150315_150516

Valoisia ja varjoisia paikkoja läheisellä koskella.

20150315_150703

”Valoa valoa valoa” on tietenkin varastettu Vilja-Tuulia Huotarisen kirjasta. Se on hieno kirja, lukekaa! Ei minulla muuta.

20150315_150748

Mainokset

Single Post Navigation

5 thoughts on “Valoa valoa valoa

 1. Nimetön on said:

  Hienoja kuvia! Koirulipoikia, kauniin valkoista lunta, auringon paistetta kauniissa ympäristössä. Ja taas kerran hyviä havaintoja ja kommentteja kirjoittamisesta. Se vaan on turhauttavaa, että kirjojen kustantamisella menee nykyään niin kuin menee. Eikä tuo alamäki ole mikään itsestäänselvyys. Asiat voisi olla aivan toisella tolalla.

  Omalta osaltani ideoita kirjoittamiseen riittää jopa paljon, mutta jaksaminen itse kirjoittamiseen loppui silloin joskus. Mutta kaikesta päätellen sulla tuota virtaa riittää – varsinkin nyt kun mennään kohti kesää. Hyvä!

  • Kiitos! Yleensä jätän kännykän kotiin lenkin ajaksi, mutta tavoistani poiketen otin sen nyt mukaan. Vain kameran takia. 🙂 Joo, voi että toivoisin, että esim. pienkustantamoilla olisi helpompaa. Nuo ”mitä olisi pitänyt jättää julkaisematta”-kysymykset ovat vaikeita. En oikeasti usko, että Suomessa julkaistaan paljoa sellaista, mikä ei olisi julkaisua ansainnut. Sen verran korkealla julkaisukynnys kuitenkin on?

   • PH on said:

    Kamera on hyvä vekotin (toivottoman antiikkinen sana?) tallentamaan ohikiitäviä hetkiä, joissa on mukana paljon juuri tuohon hetkeen kuuluvaa : ) Se mikä tuntuu julkaisijasta oikealta, se tuntuu hänestä oikealta. Jälkipelejä ei kannata pelata, eikä ehkä tuntea huonoa omaatuntoa julkaisemattomista käsikirjoituksista?

 2. Tomi Aho on said:

  On se jännä, miten kirjoittaminen sujuu toisena päivänä ja toisena ei. Huomaan itse merkkejä, joiden vuoksi tekeminen jää ja niitä on kyllä monta. Toisaalta on paljon asioita, jotka innostavat ja saavat myös tekemään, mutta niitä vain tuntuu olevan vaikea hallita.

  Väsymys, murehtiminen, muut innostukset ja velvollisuudet, ihmissuhteet jne jne.
  Onhan niitä vaikka kuinka.

  Hyvä määrä tekstiä tuo 6 sivua, valo olkoon kanssasi 🙂

  • Niinpä, samat syyt täälläkin. Minua vain joskus ärsyttää itsessäni se piirre, että käytän aikaa murehtimiseen ja kaiken sen miettimiseen, mitä pitäisi tehdä — kun voisin senkin ajan käyttää järkevästi niiden asioiden tekemiseen. No ehkä elämä olisi liian helppoa, jos tuo sujuisi noin yksinkertaisesti. 🙂

   Kiitokset, ja kirjoitusintoa sinullekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: