Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Taustatyötä

Viime aikoina olen löytänyt ihan uuden suosikin kirjoittamisprosessin vaiheista. Siinä missä varsinainen kirjoittaminen tuntuu nyt kaukaiselta ja välttelen sitä, kaikenlainen taustatyö houkuttelee. Eikä taustatyö tässä tapauksessa ole pelkästään kirjoittamisen välttelyä vaan oikeastikin tärkeää projektin kannalta. Aloitin KK:n kirjoittamisen joitakin vuosia sitten ilman minkäänlaista kunnollista taustatyötä, mutta joitakin ajatuksia minulla silloinkin oli: tuosta pitäisi ottaa selvää, ja tuosta ja tuosta… Silloin kärsivällisyys ei riittänyt taustatyöhön, oli intoa kirjottaa heti, ja tästä asiasta olen nyt hyvin onnellinen. Minulla ON raakamateriaalia, jonkinlaista tekstiä olemassa, juuri siksi että en jumittunut mihinkään taustajuttuihin vaan aloin kirjoittaa heti.

Nyt, kun olen tarttunut projektiin uudestaan ja kunnolla (tosin muiden kiireiden takia en vielä kovin intensiivisesti…), on taustatyön aika. Nyt haluan selvitellä niitä asioita, jotka aiemmin kirjoittaessani ohitin nopeasti. Nyt haluan syventää, pohtia taustoja, kehitellä fantasiamaailmaa ja rakennella kaikkea pikkuhiljaa.

Olen selaillut nettiä, googlettanut, katsonut Youtube-videoita ja lueskellut tekstipätkiä sieltä täältä. Olen tallentanut joitakin katkelmia omaan tiedostoon ja kirjoittanut muistiinpanoja videoista. Olen kuunnellut biisejä, kerännyt talteen niitä jotka kuuluvat KK:n soundtrackiin. Biisit ovat harmillisen vanhoja, niitä jotka minulla oli jo muutama vuosi sitten. Kaipaan myös uusia, mutta etsin vielä. Olen löytänyt muutamia inspiroivia kuvia netistä. Olen myös tehnyt jotain, mitä suunnittelin jo vuosia sitten: menin kirjastoon ihan vain hortoilemaan ja selailemaan ja katsomaan, mitä hyllyistä löytyy. Niin tieto- kuin kaunokirjallisuudenkin puolelta. Kaikkea sellaista, mikä voisi auttaa maailman ja tiettyjen keskeisten juttujen suunnittelussa. Saaliista tuli ihan hyvä, niin paljon kuin sain kannettua, vaikka paljon jäi vielä kirjastoonkin. Olen alkanut lueskella pinoa. Olen päättänyt, että käytän tähän projektiin niin paljon aikaa kuin minulla vain on, ja mikään työ sen eteen ei ole turhaa. Mutta luen myös taloudellisesti: en todellakaan kaikkea sanasta sanaan, vaan selaillen ja etsien tärkeimpiä juttuja. Vain keskeiset lähteet kokonaan.

En ole aiemmin tehnyt taustatyötä yhtä laajasti. Mustien ruusujen maan kohdalla aloitin ilman kummempia taustatöitä – tuntui, että eihän täysin keksityn fantasiamaailman kanssa tarvitse liikaa tuskailla faktojen kanssa, vaan kaiken saa keksiä. Matkan varrella tuli sitten vastaan pieniä asioita siellä täällä, joihin hain tietoakin. Laulu kadonneesta saaresta oli jo ihan eri juttu, koska sitä varten perehdyin merelliseen kirjallisuuteen (bloggaukset täällä ja täällä) ja tein taustatyötä hyvinkin tietoisesti. Novelleja varten en ole yleensä tehnyt paljoa taustatyötä, mutta joskus olen tarvinnut tarkkaa tietoa. Eräs vielä julkaisematon / työn alla oleva novelli liittyy sairauteen, josta hain tietoa netistä ja katsoin aiheeseen liittyviä elokuvia. Jota Viimatar etsii -novellia varten taas selailin mm. Päijänteen järvikarttaa.

Vähitellen, näiden aiempien pienien taustatutkimusten vuoksi, olen nyt innostunut taustatyöstä. Nautin siitä, että pääsen jotenkin eteenpäin, vaikka en vielä oikeasti kirjoitakaan. Siinä missä kirjoitusvireen löytäminen on hankalaa (ja usein onnistuu parhaiten tiettyyn aikaan päivästä jne.), taustatyötä voin tehdä ihan milloin ja missä tilanteessa ja mielentilassa vain. Se ei vaadi sillä tavalla ponnistelua kuin uuden tekstin luominen.

Lukeminen ja tutkiminen on mielenkiintoista. Kyllä, tunnen itseni ikään kuin tutkijaksi. Kuten oikeakin tutkija, en tarkkaan vielä tiedä, mitä tulen löytämään. Mutta tutkimisen edetessä tulee vastaan pieniä ja isompia juttuja, joita voi sitten varsinaisessa työssä hyödyntää. Ehkä, jos olen onnekas, vastaan voi tulla jotain sellaista, joka antaa minulle isojakin oivalluksia.

Nykyään olen eri mieltä kuin nuorempi minä oli fantasiamaailman suunnittelusta: kyllä taustatyöstä hyötyä on, vaikka maailma olisi kuinka itse keksitty. Jonkinlainen todellisuuspohja, eri lähteistä saadut vaikutteet jne. voivat tuoda maailmaan syvyyttä ja antaa aineksia mielenkiintoisen maailman kehittelyyn. Esimerkiksi kelpaa Scott Lynchin Locke Lamoran valheet, jonka maaginen kaupunki muistuttaa muinaista Venetsiaa. On monta tapaa ottaa tästä maailmasta ja tämän maailman historiasta todellisia aineksia ja käyttää niitä omassa fantasiamaailmassa.

Joidenkin kirjailijoiden toimintaan verrattuna oma taustatyöni on kuitenkin vain pientä puuhastelua. Jeff VanderMeerin ihanassa Wonderbookissa on Lauren Beukesin artikkeli, jossa Beukes kertoo taustatyön tekemisestä. Hän on vaaleaihoinen nainen, joka on kirjoittanut Etelä-Afrikkaan sijoittuvan kirjan Zoo City, jossa päähenkilönä on tummaihoinen tyttö Zinzi – hyvin erilainen henkilö kuin kirjailija itse.

Saadakseen kirjaansa todentuntuisuutta Beukes teki mm. seuraavia asioita: puhui ihmisille, kulki ympri Johannesburgia, luki kirjoja, katsoi dokumentteja ja elokuvia, kysyi Twitteristä yksityiskohtia kaupungista (esim. missä olisi hyvä paikka piilottaa ruumis). Puhui musiikkituottajien ja toimittajien kanssa ymmärtääkseen eteläafrikkalaista musiikkibisnestä, haastatteli pakolaisia kuullakseen heidän kokemuksistaan, kävi kirkossa jossa pakolaisia majoittui surkeissa olosuhteissa. Kävi jonkinlaisen afrikkalaisen ennustajan luona, haastatteli perinteisiä afrikkalaisia parantajia sekä vietti viikon kävellen ympäri tiettyä kaupunginosaa puhuen ihmisille.

Beukesin neuvo kirjoittajille: ”People are different. There are things we don’t get about each other. Usually it’s because we haven’t asked. So ask. And then write.”

Mietin vain: työskenteliköhän Beukes vapaana kirjoittajana silloin, kun teki tuota taustatyötä? Miten kenelläkään voi olla aikaa tuollaiseen? 😀 Tosin, itse asiassa luulen, että omalla kohdallani aika ei olisi varsinainen este tuollaiselle toiminnalle, vaan ujous. En minä kyllä osaisi kävellä ympäriinsä haastattelemassa ihmisiä. Pitäisikö?

Ainakin toistaiseksi pysyttelen yksin, rauhassa kirjojen ja muistiinpanojen äärellä. Ja nautiskelen. Löytyykö muita taustatyöhön hurahtaneita?

Mainokset

Single Post Navigation

8 thoughts on “Taustatyötä

 1. Ennen en välitänyt tehdä taustatyöä, mutta nykyään se on alkanut kiinnostaa enemmän. Ehkäpä ideoistani on tullut monimutkaisempia, jolloin ne vaativat taustatyötä. Sellaista kirjaa, josta näkee, että kirjoittaja on perehtynyt aiheeseen, on aina ilo lukea. 🙂

  • Kyllä! Monesti lukiessa herää kunnioitus ja arvostus kirjailijaa kohtaan, kun huomaa hänen olevan perillä asioista. Samalla voi myös itse oppia uusia asioita. 😀

 2. Tämä postaus oli aiheeltaan minulle hyvin ajankohtainen, sillä käyn läpi eräänlaista siirtymää taustatyön suhteen. Aiemmin minulle riittivät netti ja kirjat, mutta olen ajautunut kirjoittamaan aiheesta, jossa kirjoitetut lähteet eivät yksinkertaisesti riitä. Pitäisi siirtyä tuohon vaiheeseen, jossa on haastateltava, kyseltävä ja koettava.

  Ja se on aika ahdistavaa. Aihekin on sen verran arka ja henkilökohtainen, että kädet hikoavat pelkästä ajatuksesta. En oikein ”haluaisi vaivata” muita ihmisiä tällaisella ”höpötyksellä”. Samalla vaivaa ajatus siitä, että tällainen nobody tutkii asioita. Kirjoittamisen meriittejä, kun ei ole vielä varsinaisesti kertynyt.

  Seuraavan vuoden projektini onkin päästä asian kanssa sinuiksi ja taustatyöhön kiinni. Haluan olla itselleni armollinen, enkä pakottaa, mutta samalla tiedostan, että tietyn pisteen jälkeen en pääse enää eteenpäin ilman taustatutkimusta.

  Parempi siis vaan opetella kysymään. Tuskinpa siinä touhussa voi itseään kovin pahasti nolata. 😉

  • Hui, tuo kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta ja jännittävältä! Juuri tuollainen ahdistaisi minuakin. Mutta tosiaan, ei kaikki tieto ole saatavilla valmiina tekstinä tms., paljon aidomman tiedon lähteille ehkä pääsisi, jos puhuisi ihmisten kanssa… Ehkä se ei sitten olekaan niin kamalaa, kun vain ryhtyy siihen..?

   Toivottavasti jossain vaiheessa bloggaat noista taustatyökokemuksistasi, olisi tosi kiinnostava kuulla niistä. 😉

 3. Pekka H on said:

  Kirjoittaminen on parhaimmillaan kuin vaikean ja ehkä jo pitkään mielessä muhineen tehtävän ratkaisemista. Jos tuo tehtävä, jostain syvältä putkahtanut tarinan aihio, on tarpeeksi henkilökohtainen ja mielenkiintoinen, niin siihen pakostakin uppoutuu ja uppoutuu yhä enemmän ja yhä syvemmälle. Haluan silloin tietää aiheesta mahollisimman paljon, ja kaikki taustatyötunnit kuluu kumman nopiasti ja leppoisasti. Mutta monesti nuo aiheet on vaan liian kiinteästi tässä ajassa, mikä saa lopettaan kyseisen tarinan kirjoittamisen, sillä trendit on pahinta kuraa luovalle työlle.

  • Totta, jokin näissä tarinoissa on aina itselle henkilökohtaista ja mielenkiintoista, niin että niistä jaksaa innostua. Ja joskus huomaa innostuvansa aika oudoistakin aiheista tai siis kirjoittaessa ehkä löytää sellaisia asioita, joista ei edes tajunnut olevansa kiinnostunut. Joskus ihmettelen, mistä nämä aiheet oikein tulevat, mutta kai ne sitten jostain sisältä kuitenkin kumpuavat. Taustatyö on tosiaan mukavan leppoisaa, ja sen parissa viettäisi vaikka kuinka paljon aikaa. Se ei ole ”kuluttavaa” niin kuin kirjoittaminen, vaan päin vastoin se antaa kirjoittamiselle uutta materiaalia.

 4. Jenna on said:

  Tämä on kyllä niin ajankohtainen aihe, olen jo pitkään suunnitellut kirjoittavani siitä, joten ehkä nyt saan aikaiseksi kun sinäkin 😉

  Olen aika neuroottinen ja omistautuva taustatyön tekijä; se on mielenkiintoista ja aikaavievääkin puuhaa, joka toisaalta antaa tekstille ihan uudenlaisia ulottuvuuksia. Toisaalta tykkään myös heittäytyä kokeilemaan juttuja, eli taustatyö ei välttämättä ole pelkkää kirjastossa istumista: kirjoittamisen myötä olen saanut pari uutta harrastustakin, kun taustatyö on vienyt mukanaan 😀

  • Mukava kuulla, että muutkin ovat uppoutuneet taustatyöhön. 🙂 Ja joo, on aika jännää, että kirjoittamisen kautta voi oikeasti kiinnostua uusistakin asioista. Alan myös vähitellen ymmärtää ohjeen, että kirjoittajan ja kirjailijaksi haluavan kannattaa olla utelias ja kiinnostunut kaikesta mahdollisesta. Kaikkea tietoa ja kokemusta voi jossain vaiheessa käyttää teksteissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: