Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Avaruushaaveita

Texasin-reissusta on jo yli viikko aikaa, ja nyt ajattelin jakaa hiukan muistojani matkalta. Matkakohteena oli tosiaan Houston: tuo isojen autojen, öljy- ja kaasuteollisuuden sekä lukemattomien pikaruokaravintoloiden luvattu kaupunki. Ruoka oli (aivan liian) herkullista (etenkin meksikolainen, barbeque..), aurinko paistoi kirkkaasti ja hellettä riitti. Ensimmäinen kosketukseni USAan oli mielenkiintoinen, oli mahtavaa tavata siellä asuvia ystäviä, ja tietysti loma loppui lyhyeen. Eräänä keskeisenä kulttuurielämyksenä voisin pitää sitä hetkeä, kun kävimme syömässä Walmartin yhteydessä olevassa McDonaldsissa. Mikä voisi olla amerikkalaisempaa??

Varsinainen turistikohde Houston ei ole, mutta yhdestä asiasta se tunnetaan…

wpid-20141013_110128.jpg

Kyllä, kävimme siiis Space Center Houstonissa ihmettelemässä, mitä kaikkea NASAlla on tarjota tavallisille pulliaisille. Oli aika huikeaa päästä käymään täällä: ovathan avaruus ja avaruusscifi toki eräitä kiinnostuksenkohteitani. Etenkin lapsena avaruus kiehtoi kovasti, mutta nyt tuntuu, etten ole millään tavalla kärryillä avaruustutkimuksen käänteistä. Ajatuksen tasolla avaruus ja tähtitiede kiehtovat suuresti, mutta käytännössä sitten… Joskus seitsemänvuotiaana oli iso juttu, kun sain lahjaksi avaruuskirjan. Luin sen monta kertaa kannesta kanteen. Ja olen minä joskus jotain hölmöjä avaruusseikkailuja kirjoittanutkin. Joten täällä Space Centerissä käyminen oli ehkä jollain tavalla paluuta lapsuuden haaveisiin.

 

Houston, we have a selfie. Täysikokoinen avaruussukkulan malli sekä sitä kuljettava lentokone. Tämä systeemi ei ollut vielä valmis / avoinna yleisölle: Centerin kotisivuilla mainostetaan, että pari miljoonaa dollaria pitäisi vielä kerätä, jotta tästä saataisiin rakennettua keskuksen uusi vetonaula.

wpid-20141013_103820.jpgMuuten emme oikeastaan päässet näkemään ulkona olevia juttuja, koska valitettavasti pian näiden kuvien ottamisen jälkeen alkoi sataa… Viikon ainoa sadepäivä, jonka juuri olimme suunnitelleetkin käyttävämme täällä, mutta emme tajunneet, että Space Center -vierailuun olisi olennaisena osana kuulunut kiertoajelu. Sen aikana olisi kai päässyt näkemään keskuksen toimintaa jotenkin kulissien takaa, mutta kaikki ajelut peruttiin sateen vuoksi… Niinpä niin. No, jäljelle jäi sitten sisätiloissa oleviin näyttelyihin tutustuminen sekä avaruusaiheisen krääsän shoppailu.

wpid-20141013_120319.jpgNäyttelyssä oli mukana mm. täysikokoinen malli Skylabista, USAn ensimmäisestä avaruusasemasta. Mallin sisälle pääsi kävelemään ja katselemaan kaikenlaisia pieniä yksityiskohtia avaruusasemalla elämisestä. ”Painottomassa ilmassa” pyörivä nukke onnistui säikäyttämään minut. Oli hauska katsella tavaroiden sijoittelua: mikä tahansa saattoi tietysti sijaita ”katossa”, kun suunnilla ei ole merkitystä. Asema oli juuri niin pieni ja ahtaalta tuntuva, kuin voi kuvitellakin.

wpid-20141013_120347.jpgKävimme muuten Centerillä maanantaipäivänä, ja väkeä oli jonkin verran – ei tungokseksi asti. Paljon oli koululaisryhmiä, eri-ikäisiä lapsia. Kun söimme lounasta (pikaruokaa tietysti) tyhjähkössä suuressa ruokalassa, tuli sellainen tunne, että ehkä avaruusasema on aiemmin ollut suuri hitti, mutta ei välttämättä enää. Toisaalta väkeä toki oli paikalla, ja mainokset, julisteet ym. antoivat yleisvaikutelman, että homma kehittyy koko ajan: oli suunitteilla uusia nähtävyyksiä, näyttelyiden lisäksi olisi päässyt katsomaan erilaisia ajankohtaisia filmejä jne… Mutta silti. Suuri osa näyttelyn aiheista vei kävijän jonnekin n. 5o vuoden taakse. Epäonnistuneista avaruuslennoista tai onnettomuuksista ei juurikaan puhuttu, kaikki tuotiin esille melko positiivisessa sävyssä. Mutta mikä avaruustutkimuksen tilanne todella on – panostetaanko siihen ja sen tulevaisuuteen oikeasti tällä hetkellä?

wpid-20141013_120335.jpgPeseytymistä avaruusaseman tyyliin.

wpid-20141013_112750.jpgAvaruusaseman elämää.

wpid-20141013_105851.jpgToki näyttelyssä tuotiin esille myös tulevaisuutta. Itse asiassa eräänä teemana olikin ”The Next Giant Leap”. Löysin mm. käteviä ja yleistajuisia ohjeita maankaltaistamisesta.

wpid-20141013_120936.jpgTämä oli suosittua, joten pitihän sitä itsekin kokeilla. Nyt olen siis todistetusti koskenut Kuusta peräisin olevaa kivenpalasta. Wow! Ei se kyllä tuntunut millään tavalla erikoiselta… Hyvin sileältä.

wpid-20141013_113545.jpgMonenlaisia avaruuspukuja myös esiteltiin, samoin kuin tietysti kerrottiin monista astronauteista. Myös naisastronautit huomioitiin erikseen.

wpid-20141013_113939.jpgTässä vähän kankeampi ja jäykempi versio, joka ei vissiin ollut saanut kovin suurta suosiota.

wpid-20141013_113043.jpgMelkein lapsuuden haaveita toteuttamassa.

wpid-20141013_111200.jpgNäyttelyssä tuotiin useammassa paikassa kivasti esille myös avaruuteen ja avaruusmatkailuun liittyvää kaunokirjallisuutta eri vuosikymmeniltä. Avaruusmatkailu jos mikä on aihe, jossa scifi ja todellisuus oikeasti sekoittuvat.

Avaruuseläjän yksiöstä löytyy kaikki tarpeellinen: lukemista, tekniikkaa ja oikealla roikkuva makuupussi.

wpid-20141013_112148.jpgJa kyllä, TIETENKIN täältä löytyi myös Angry Birds Space!!

***

Kaiken kaikkiaan vierailu Space Centerillä oli mainio, vaikka puuttumaan jäänyt kiertoajelu jäikin vaivaamaan. Monia keskuksen tarjoamia mahdollisuuksia jätimme muutenkin käyttämättä: olisi tosiaan ollut niitä videoita/dokumentteja sekä mm. mahdollisuus lounastaa ihan oikean astronautin kanssa. Paikkaa voikin ehdottomasti suositella kaikille scifi-ihmisille, jos joskus satutte näillä nurkilla liikkumaan. Hommaan kannattaa varata kokonainen päivä ja katsoa, että ei sada.  Angry Birdseistä ja koululaisryhmistä huolimatta paikkaa ei tosiaankaan ole suunnattu vain lapsille, vaan halutessaan voi saada hyvinkin mielenkiintoista ja runsasta tietoa NASAsta, avaruusaluksista, avaruudessa elämisestä jne.

Paikalta on melkeinpä mahdoton poistua ilman, että jotain avaruusmatkailufiiliksestä ja avaruushaaveista tarttuisi itseenkin.

 

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: