Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

10 vaikuttavinta: Tulen ja jään laulu

Here we go again! Seuraavana 10 vaikuttavimman kirjan listallani ei ole yksittäinen romaani vaan romaanisarja. Keskeneräinen sellainen. Maailmankuulu, kuuminta hottia tällä hetkellä. Ja eikö olekin hauskaa, kun pääsee jossakin asiassa sanomaan: ”Minähän sanoin!!!”. Joitakin vuosia sitten lueskelin sarjan ensimmäisiä osia, selailin vähän juttuja netistä ja totesin silloiselle poikaystävälleni: Tästä kirjasarjasta on muuten tulossa HBO:n tv-sarja. Siitä tulee ehkä vuosituhannen kovin tv-sarja. Voitte kuvitella miehen reaktion: ”Hmmmmm… Taas noita tuon kirjajuttuja…..”, ja sitten hän varmaan unohti sanomani viiden minuutin kuluttua. Mutta nykyään tiedän kyseisen miehenkin katsovan kyseistä tv-sarjaa. Mitä minä sanoin, hahaa! 😀

Alun perin aloin lukea George R. R. Martinin Tulen ja jään laulua, koska sitä suositeltiin ja siitä keskusteltiin Risingshadow’n keskustelupalstalla. Tästä on aikaa n. 6 vuotta. Risingshadow on edelleen erittäin pätevä paikka etsiä uutta luettavaa! Mutta tosiaan, keskustelupalstan viestien perusteella hakeuduin kirjastoon lainaamaan Valtaistuinpelin. Luin pian loputkin siihen mennessä ilmestyneet osat (Öh… Opiskelijalla oli aikaa ottaa kunnon lukumaratoneja?), ja sitten seurasi pitkä Lohikäärmetanssin odotus.

IMG_2432

Kuten monet muutkin lukijat ympäri maailmaa, minäkin innostuin Martinin sarjasta. Aikuisille suunnattua todella eeppistä fantasiaa, jossa kerronta on realistisen tuntuista, maailma  suorastaan ”täydellinen” (ehjä, kokonainen, monimutkainen) ja henkilöhahmot kiinnostavia.

Kun aloin lukea sarjaa, tämä oli tosiaankin minulle jotain uutta ja ihmeellistä ja vaikutti myös käsityksiini fantasiakirjallisuudesta. Ja omiin kirjoitushaaveisiini myös. Martin edustaa fantasiakirjallisuuden (nimenomaan aikuisille suunnatun) parhaimmistoa juuri nyt, 2010-luvulla. Tulen ja jään laulu on erittäin konkreettinen osoitus siitä, että eeppinen fantasia ON yhä elinvoimasta ja genrellä on yhä annettavaa. Samalla toivon, ettei Martinin sarja vaikuta liikaa omiin teksteihini tai fantasiakirjallisuuteen yleisesti. Onko väärin sanoa, että kyllä, minä pelkään saavani liikaa vaikutteita fanittamistani kirjoista? Minusta tuo asia on hyvä tiedostaa.

Ja joo, Tulen ja jään laulussa on seksiä ja väkivaltaa ja päitä putoilee… Mutta se nyt ei minusta ole se pointti kuitenkaan. Martinin kehittelemä keskiaikaistyyppinen maailma on raaka, mutta kiinnostavaa sarjassa ovat juonikuviot, mysteerit ja henkilöhahmot. Väkivalta ei vedä minua puoleensa mutta toisaalta ei ahdistakaan niin paljon, ettenkö pystyisi lukemaan. Joitakin lukijoita saattaa ärsyttää se, että henkilöitä kuolee niin paljon (vaikea välittää henkilöistä, kun he saattavat kuolla milloin vain). Mutta tuotakaan ärsytystä en ole itse kokenut. Ei minusta tunnu, että Martin listisi keskeisiä henkilöitä ihan tuosta noin vain, ilman että kuolemilla olisi mitään merkitystä. Sitä paitsi, niitä henkilöitä oikeasti on NIIN paljon, että joutaa sieltä muutama poistuakin… Suurella todennäköisyydellä vielä muutama suosikki jää jäljelle. (Ps. omia suosikkejani Arya, Jon, Jaime, Tyrion, Davos…)

IMG_2433

Petri Hiltusen tekemät kansikuvat ovat kertakaikkisen upeita. Muutenkin luen sarjaa mielelläni suomeksi ja odotan suomennosten ilmestymistä. Tämä on sen verran tuhtia tavaraa, että englanniksi kahlaaminen olisi itselleni liian raskas urakka… Ja haluan myös osaltani tukea suomentamista!

Nyt, kun sarjasta on tv-suosion myötä tullut NIIN suuri ilmiö, huomaan oman intoni hiukan hiipuneen. Ei siksi, että minusta olisi jotenkin tylsää fanittaa samaa kirjasarjaa ”kuin kaikki muutkin”. Pöh, minähän olen sitä mieltä, että massat ovat tässä fanituksessa aivan oikeassa. Nettikeskusteluja ym. vain on niin paljon, etten piiiitkään aikaan ole jaksanut niitä seurata. Vaikka joitakin vuosia sitten sarja teki minuun valtavan vaikutuksen, en ole mikään superfani todellakaan. Lohikäärmetanssin lukeminen on nyt hidasta takkuamista. Ehkä minua alkaa ihan hiukkasen kyllästyttää se, miten massiivinen sarja tämä on. Henkilöitä on oikeasti järkyttävä määrä, eikä aivokapasiteettini riitä muistamaan kaikkea edellisissä osissa tapahtunutta. Valtaistuinpeli oli vielä hallittavissa, mutta nyt, loppujen lopuksi, sarja on hieman liian massiivinen ollakseen oikeasti miellyttävä lukea. Näin minä asian koen. Väkivalta ja henkilöiden kuolemat eivät siis minua ärsytä, mutta tämä massiivinen paisuminen kyllä.

Pientä kritiikkiäkin siis, mutta joka tapauksessa Tulen ja jään laulu kuuluu ehdottomasti vaikuttavimpien kirjojen listalleni. Olisi suorastaan valehtelua, jos sanoisin, että se ei ole vaikuttanut minuun ja kirjoittamiseeni.

Sarjan kautta olen kiinnostunut Martinin tuotannosta muutenkin, ja olen lukenut hänen (myös aika massiiviset) novellikokoelmansa/elämäntarinansa Dreamsongs I ja II. Näitä novelleja voi kyllä suositella kaikille!! Martin on todella taitava novellisti, ja muutenkin todellinen kirjoittamisen ammattilainen. Dreamsongsissa hän tosiaan myös kertoo elämästään ja urastaan ja kirjoittamisesta… Mielenkiintoista luettavaa. Varmasti jossain vaiheessa luen vielä lisääkin hänen monipuolista tuotantoaan.

Aiemmin huikealla vaikuttavimpien kirjojen listallani:

Rudyard Kipling: Kim

Ursula K. Le Guin: Maameren tarinat

Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala

Victor Hugo: Kurjat

J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta

Väinö Linna: Tuntematon sotilas

Mainokset

Single Post Navigation

3 thoughts on “10 vaikuttavinta: Tulen ja jään laulu

  1. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tule takaisin, pikku Sheba | Päättymätön tarina

  2. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Missä junat kääntyvät | Päättymätön tarina

  3. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Pimeyden vasen käsi | Päättymätön tarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: