Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

10 vaikuttavinta: Kim

Aika aloittaa tehospurtti, nimittäin 10 vaikuttavinta -listan käyminen loppuun! Tällä kertaa vuorossa on suuria seikkailuja lapsuudesta. Rudyard Kiplingin Kim (1900) edustaa listallani laajempaa kirjojen ryhmää: kaikkea sitä, mitä tuli luettua ala-asteikäisenä. Viisikot, Annat, Tiinat, Jules Vernen teokset, monet klassiset tyttö- ja poikakirjat… Olisi ollut monia vaihtoehtoja, mutta ehkä vahvimmin mieleen nousi juuri Kim. Kirja kuuluu ”Suuret seikkailut” -sarjaan, mikä kuvastaa erinomaisesti sitä, mikä minua noina aikoina (ja edelleenkin!) kirjoissa kiehtoi. Aidot seikkailut. Kaukaiset maat. Matkanteko, ja siinä sivussa kasvaminen ja filosofiset pohdinnat. Kimissä on ihmeen tuntua, eikä siihen edes tarvita fantasiaa.

IMG_2424

Kim edustaa erinomaisesti myös erästä toista ryhmää: kirjat, joista ei muista juuri mitään! Kyllä, tämä tässä onkin hämäävää. Yksi vaikuttavimmista kirjoista, mutta silti en muista siitä mitään, ööh..? Pointti on, että muistan kirjan tunnelman. Muistan seikkailun tunteen ja päähenkilö Kimin, pojan jota kutsuisin ennen kaikkea selviytyjäksi. Hän on ovela, fiksu, orpo tietenkin, omanlaisensa sankarihahmo. Juuri sellainen, johon nuori lukija mielellään samaistuu.

Muistan myös Intian, joka tapahtumaympäristönä kiehtoi minua paljon. Sijoittuuhan eräs toinenkin top 10 -listallani Intiaan, Arundhati Royn romaani Joutavuuksien jumala. En tiedä, miksi juuri Intia kiinnostaa, mutta etenkin nuorempana tunsin siihen vetoa. En ole koskaan käynyt Intiassa. Tuntuu, että sinne pitäisi sitten matkustaa todella ajan kanssa, enkä haluaisi kokea maata ehkä ihan perusturistin silmin. Ja toisaalta intoni matkustaa pitkiksi ajoiksi toiselle puolelle maailmaa on nyttemmin hiipunut. Mukavempaa on olla kotona ja lukea kirjoja muiden kokemuksista. Kipling varmasti tunsi Intian. Kirjan esipuheen mukaan monilla tarinan henkilöillä oli vastineensa tosielämässä.

Kimin varsinaisesta juonesta ja tapahtumista en kuitenkaan muista paljoa. Turvaudun tässä takakansitekstiin, joka minusta erinomaisesti tiivistää kirjan olemuksen:

Klassisen värikäs seikkailu Intian kuhisevissa kaupungeissa ja jylhissä vuoristoissa. Ylivertaisen lahjakas irtolaispoika Kim on koulittu pärjäämään suuressa vakoilupelissä. Taustalla maan ja kansan mahtava panoraama, josa kihisee elämä kaikessa monimuotoisuudessaan. Väkevää alastonta realismia, romantiikan lumoa, huumoria ja idän salaperäisyyttä.

Kim on kirja, josta muistan häpeällisen vähän, mutta en kuitenkaan uskalla lukea siitä uudestaan. Mieluummin säilytän itselläni jonkinlaisen epämääräisen, innostavan mielikuvan kirjasta. Kun itsekin kirjoitan nuorille, toivoisin teksteihini edes ripauksen siitä seikkailun tunnelmasta, mitä Kimissä on. Ja haluaisin henkilöihin ehkä ripauksen Kimin rohkeaa elämänasennetta.

Vielä sekin on häpeäkseni todettava, että en ole lukenut Kiplingin varmaan tätäkin tunnetumpaa teosta, Viidakkokirjaa. Se täytyisi lisätä lukulistalle.

10 vaikuttavinta -listalleni ovat päässeet myös:

Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala

Väinö Linna: Tuntematon sotilas

J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta

Victor Hugo: Kurjat

Ps. Karnin labyrintista ihan uunituore arvio Calendula-blogissa. Kiitos ja kumarrus!

Mainokset

Single Post Navigation

4 thoughts on “10 vaikuttavinta: Kim

  1. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tulen ja jään laulu | Päättymätön tarina

  2. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tule takaisin, pikku Sheba | Päättymätön tarina

  3. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Missä junat kääntyvät | Päättymätön tarina

  4. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Pimeyden vasen käsi | Päättymätön tarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: