Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Uusia kirjoittajia etsitään

Heinäkuu hurahti enimmäkseen editoidessa. Kesä alkaa tavallaan lähennellä loppuaan, ei kelien puolesta vaan siksi, että koulut alkavat ensi viikolla ja uudet opettajan haasteet odottavat. Elokuu alkaa siis vauhdilla. Ja mukana menossa on ihan uusi projekti, josta olen varsin innoissani. Saanko esitellä: Supernova, uusien kirjoittajien antologia.

Mitä mitä häh? Kyseessä on Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien antologiaprojekti, jossa etsitään nimenomaan uusia novellisteja. Nyt annetaan mahdollisuus niille kirjoittajille, joilla kirjoitusintoa riittää mutta julkaisuja ei vielä ole kertynyt. Omakustanteet tai novellien julkaisu lehdissä ei ole este, mutta jos on jo julkaissut kirjan tai novelleja antologioissa, sitten rajautuu tästä pois. Kirjoitusaikaa novelleille on reilusti, 31.1.2015 asti. Jos siis vielä ei ole tekstiä eikä ideaakaan, niin vielä ehtii kehitellä vaikka mitä.

Antologian ideana on paitsi tuoda esille uusia kirjoittajia, myös antaa uusille tyypeille mahdollisuus harjoitella antologian toimitustyötä. Siksipä meitä on nyt peräti neljä toimittajaa: Shimo Suntila, Mia Myllymäki, Leila Paananen ja minä. En tosiaankaan ole aiemmin toimittanut kirjaa – nyt siis pääsen ihmettelemään kirjantekoprosessia uudesta näkökulmasta. Kävi jo niin, että minä humanisti jouduin mm. alustavaa budjettia laatimaan! Onneksi kyse ei ollut mistään valtavan monimutkaisesta, sillä antologiaa tehdään talkooperiaatteella. Voin sanoa suoraan, että ei minulta olisi löytynyt rahkeita lähteä tästä näin vain vetämään yksinäni jotain antologiaprojektia. Mutta nyt, kun tehdään porukalla, en epäröinyt hetkeäkään. Muut auttavat, jos itse ei osaa.

Miksi tämä antologia on mielestäni niin mainio juttu (vaikka spefi-antologioita nyt tuleekin joka tuutista)? No, juuri siksi että tässä on tuore näkökulma, päästetään uudet tyypit ääneen. Vaikka antologioita julkaistaan tällä hetkellä aika paljon, ei välttämättä ole helppo tulla puskista ja päästä mukaan antologioihin. Esimerkiksi Osuuskumma julkaisee paljon laadukkaita antologioita, mutta niihin kirjoittavat lähinnän osuuskunnan jäsenet. Muutenkin saattaa olla niin, että antologioita tehdään jollain tietyllä porukalla, joku kysyy tuttuja kirjoittajia mukaan antologiaansa. Tieto kulkee puskaradioiden kautta eikä ehkä kantaudu kaikkien korviin, eikä ole tarkoituskaan. Kaikki tämä on hienoa toimintaa, tuottaahan se meille hyviä spefiteoksia!! Mutta on piristävää, kun välillä laitetaan julki myös ihan avoimia hakuja antologioihin. Ja myös avoimien kilpailujen kautta voi päästä antologioihin. Näitä on kyllä ollut aika usein, jos vain pitää silmänsä auki ja on aktiivinen. Silti joillekin voi tulla sellainen olo, että pienet piirit pyörivät – onko sisälle ensikertalaisen helppo päästä? Stk:n uusien kirjoittajien antologia tekeekin nyt sen tempun, että konkarit rajataan pois, ja estradi on avoin… Nyt jos koskaan kannattaa tarttua tilaisuuteen.

Ja toinenkin syy minulla on, miksi kannatan Supernovaan osallistumista. Aloitteleville spefikirjoittajille on kyllä mukavasti tarjolla muitakin mahdollisuuksia julkaista tekstejä – ennen muuta Nova-kilpailu, joka on tosi hyödyllinen senkin vuoksi, että osallistujille tarjotaan laadukasta palautetta. Kilpailujen kautta tekstejä voi saada julki esim. Kosmoskynässä, Spinissä, Portissa ja Tähtivaeltajassa. Kilpailuissa homma kuitenkin menee niin, että tekstin täytyy olla hyvinkin valmis paketti jo lähetysvaiheessa, eihän se muuten kisassa menesty. Kun taas tarjoaa novellia avoimessa haussa antologiaan, tilanne on vähän eri. En nyt todellakaan tarkoita, että haluaisin ihmisten lähettävän Supernovaan hutaistuja raakileita. 😀 Mutta siis, haen takaa sitä, ettei tekstin välttämättä tarvitse olla niin loppuun hiotun täydellinen. Antologiaprosessissa kyse on juuri siitä, että potentiaalisia tekstejä työstetään julkaisukuntoon. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kirjoittajalla pitää olla halua ja kykyä tekstin ruotimiseen ja editointiin. Ja se se vasta opettavaista onkin, niin kirjoittajalle kuin toimittajallekin…. En malta odottaa, miltä homma tuntuu punakynän toiselta puolen.

Ai niin, joo. Sellainen rajoitus kirjoittajille on, että pitäisi olla Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien jäsen. Toivottavasti moni ei pahoita tästä mieltään. Itse sanoisin tähän vain, että jos kirjoittaa spefiä, niin Stk:hon kannattaa ilman muuta liittyä. Saa Kosmoskynä-lehden, pääsee verkostoitumaan… Varmasti liittymisen hyödyt eivät lopu siihen, että saa mahdollisuuden tähän antologiaan osallistumiseen.

Tässä vielä kutsu kokonaisuudessaan.

—————————————–

Kirjoituskutsu Uusien Kirjoittajien Antologiaan – Supernovaan!

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry haluaa antaa uusille kirjoittajille mahdollisuuden päästä loistamaan. Tekeillä on novelliantologia, joka kantaa nimeä Supernova. Teemana on spekulatiivinen fiktio.

Uusien kirjoittajien antologiaan voi tekstinsä lähettää kuka tahansa Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jäsen, joka ei ole aiemmin julkaissut kaunokirjallista teosta (omakustanteet eivät ole este), eikä kaunokirjallista tekstiä ISBN-numerolla varustetussa antologiassa. Tietokirjaan osallistuminen tai lehdissä julkaiseminen ei ole este.

Tekstit pyydetään lähettämään 31.1.2015 mennessä osoitteeseen supernova.antologia@gmail.com

Otathan novellia kirjoittaessasi ja lähettäessäsi huomioon seuraavat asiat:
• Osallistuaksesi sinun tulee olla Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jäsen. (Katso helpot ja nopeat liittymisohjeet alempana!)
• Et ole aiemmin julkaissut kaunokirjallista tekstiä antologiassa.
• Novellisi edustaa spekulatiivista fiktiota, kuten science fictionia, fantasiaa, maagista realismia, yliluonnollista kauhua tms.
• Novellisi pituus on maksimissaan 4000 sanaa. Käytä riviväliä 1,5 ja fonttikokoa 12, fontiksi käy esim. Times New Roman.
• Lähettäessäsi novellia kirjoita sähköpostin otsikoksi novellisi nimi, laita novelli sähköpostin liitteeksi joko rtf- tai doc-muodossa sekä kirjoita yhteystietosi varsinaiseen viestikenttään.

Tekstihaun päätyttyä Supernova-antologian toimituskunta on yhteydessä valittujen tekstien kirjoittajiin tekstien julkaisusta, oikoluvusta ja korjausehdotuksista. Antologia tullaan julkaisemaan vuoden 2015 aikana. Palkkioita ei kirjoittajille makseta, vaan antologiaa työstetään talkoohengessä.

Käy myös tutustumassa Supernova-antologian omiin Facebook-sivuihin osoitteessa www.facebook.com/supernovaantologia.

Mikäli et vielä ole Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n jäsen ja haluat osallistua Supernova-antologiaan, voit helposti liittyä seuraan maksamalla jäsenmaksun (16 euroa vuonna 2014, nuorisojäsenmaksu alle 18-vuotiaille 8 euroa) seuran tilille (Sampo FI09 8000 1901 7460 33, BIC: DABAFIHH, viitteeksi 20145.) Ilmoitathan maksun jälkeen yhteystietosi yhdistyksen jäsenrekisterin sähköpostiosoitteeseen kortisto(a)kosmoskyna.net. Yhdistyksen jäsenenä saat Kosmoskynä-lehden neljästi vuodessa, voit käyttää veloituksesta yhdistyksen arvostelupalvelua ja saat alennusta yhdistyksen kursseista ja julkaisuista. Lisätietoja saat yhdistyksen nettisivuilta tieteiskirjoittajat.net.

Kirjoitusintoa toivottavat Supernova-antologian toimittajat
Shimo Suntila, Katri Alatalo, Mia Myllymäki ja Leila Paananen

P.S.

Antologia tarvitsee myös sille sopivan kannen. Kannen on oltava aiheeltaan ja toteutukseltaan sellainen, että se houkuttaa lukijoita tarttumaan kirjaan. Jos Supernova ja Uudet Kirjoittajat herättävät sinussa taiteellisen luomisvimman ja haluaisit saada taideteoksesi antologian kanteen, lähetä näytteesi osoitteeseen supernova.antologia@gmail.com viimeistään 31.1.2015. Muista laittaa mukaan yhteystietosi.

Kannen tulee olla värillinen ja kooltaan 200 mm x 130 mm, jossa on leikkuuvara jo mukana. Kuvan olisi hyvä olla esim. tiff-muodossa tai muussa sellaisessa muodossa, joka ei pakkaa informaatiota. Kannen tekemisestä ei makseta palkkiota.

Toimituskunta on yhteydessä valittuun kannen tekijään jatkotoimien osalta.

——————————————–

 

Single Post Navigation

6 thoughts on “Uusia kirjoittajia etsitään

 1. Kerrankin antologia, johon ehkä pystyisin jopa fiksusti osallistumaan :). Deadline on sopivan kaukana, mutta ei liian kaukana ja aihe on lähes vapaa. Ei myöskään tarvitse teidän jo joka paikassa näkyvien armottomien kirjanaattorien kanssa ;).

  Olen kyllä aika ajoin kuullut joistakin antologiaprojekteista jo varsin varhaisessa vaiheessa, mutta silloinkin kirjoittamisaika on ollut luokka 3 kuukautta, mikä on yleensä liian lyhyt aika aloittaa täysin uusi projekti, jollei jo työn alla ole jotain sopivaa ja/tai on aikaa käyttää suurin osa vapaa-ajasta kirjoittamiseen.

  • No emme mekään nyt sentään joka paikassa ole. 😀 Mutta joo. Tämä aiheen rajaus / vapaavalintaisuus on hankala juttu, joillekin kun selkeä rajattu teema voi auttaa alkuun pääsemisessä. Mutta päädyttiin kuitenkin avoimeen aiheeseen (vähän kuten Novassakin on). Ja tosiaan, mieluummin liikaa aikaa kuin liian vähän. Saattaa olla tarpeen muistutella deadlinesta sen lähestyessä.

 2. Kiitos vinkistä! Voisi ehkä harkita osallistumista… Katsotaan jos jotain löytyy. Olen äärimmäisen huono novellien kirjoittamisessa. En ihan ole vielä saanut niistä otetta.

  • Harkitse ihmeessä! Novelleissa on se kiistaton hyvä puoli, että ne vaativat huomattavasti pienemmän ponnistuksen kuin romaani. 😛

   Itsekin muuten ”löysin” novellien kirjoittamisen aika myöhään…

 3. Tämä olisi kyllä hieno tilaisuus! Pitää hiukan katsoa onnistunko sulkemaan itseni ulos tästä ennen määräaikaa. 😉 Kiinnostusta olisi kyllä osallistua.

  Antologian toimittaminen kuulostaa myös loistavalta tilaisuudelta kehittää omia kykyjä. Hienoa, että olet uskaltanut tarttua haasteeseen. 🙂

  • Hienoa, mukaan siis vain..! Ja heh, tässä on tosiaan aina se vaara, että saattaa sulkea itsensä pois. Koitamme olla tarkkoja tässä asiassa, jotta kokoelma todella olisi uusien kirjoittajien antologia. Jos kuitenkin joku muu antologiajulkaisu sattuisi ilmestymään tuon 31.1.15 jälkeen, se ei toki ole este tähän osallistumiselle.

   Jos muuten jollain on epäselvyyttä omasta ”soveltuvuudesta” (heh) tai muita kysymyksiä, niin laitelkaa ihmeessä tiedusteluja kutsussa olevaan osoitteeseen.

   Toistaiseki tämä on ollut oikein kivaa. Mutta sitten, kun sähköposti mahdollisesti täyttyy kymmenistä novelleista… Hmm, en tiedä, iskeeköhän sitten pieni pakokauhu? 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: