Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Tauon jälkeen

Keskeneräinen novelli. Jossain vaiheessa hyllyn perälle työnnetty, hautumaan jätetty, melkein unohdettu. Ei kuitenkaan täysin hylätty. On jännittävää tarttua tekstiin tauon jälkeen ja katsoa, miltä se vaikuttaa. Tuntuu kuin sitä lukisi uusin silmin. Erityisen hauskaa on, jos lukemisen jälkeen tulee tunne, että teksti EI ahdista. Että hetkinen, tämähän vaikuttaa ihan kivalta..!

Viime päivien kummallisessa kirjoitustyhjiössä (sen jälkeen, kun Mustien ruusujen maa 3:n kässäri lähti kustantajalle) minulla on ollut aikaa tonkia kaikkea kummallista. Olen koettanut saattaa loppuun erinäisiä ei-kaunokirjallisia kirjoitusjuttuja, jotka ovat jääneet roikkumaan. Olen käynyt vaivihkaa availemassa yhtä ja toista tiedostoa. Sitten havaitsin lyhyehkön novellinpätkän, jonka olin jättänyt keskeneräiseksi viime vuonna. Olin alustavasti ajatellut lähettäväni sen erääseen lehteen, joka sitten menikin tauolle. Myös novellini meni tauolle. Muistelin, että se jäi aika pahasti kesken ja avoimeksi.

Nyt kun lukaisin novellin alun, havaitsin, ettei se ihan niin keskeneräinen ollutkaan. Novellissa vaihtelee kahden päähenkilön näkökulma. Olin muistellut, että molempien päähenkilöiden näkökulmapätkiä olisi kirjoitettavana vielä useampi. Mutta ei niitä näköjään olekaan kuin yksi molemmille(?). Eihän tuosta puutukaan kuin muutama liuska. Vai olenko autuaasti unohtanut jotain sisältöä, jota siihen olisi vielä pitänyt tunkea..? Jos olen unohtanut, niin antaa olla. Luultavasti sellainen sisältö olisikin ollut turhaa. Nyt näyttäisi siltä, että loppuratkaisu on varsin selkeä ja koko homman kirjoittaa valmiiksi päivässä, kunhan sopiva fiilis tulee… Herää kysymys, miksi ihmeessä edes olin jättänyt tämän kesken silloin viime vuoden lopulla. Mutta niin, aivan. Syynä tähänkin on Mustien ruusujen maa kolmonen, joka suoranaisesti tyhjensi päästäni kaiken muun.

No, nyt päässä on taas tilaa, ja ehkäpä saan tämän novellin oikeasti viimeisteltyä. Tiedostokansioissa odottaa muutama muukin keskeneräinen tai uusiksi kirjoittamista vaativa novelli, jotka taas eivät herätä minussa minkäänlaista innostusta…. Joten jos tämä yksi herättää, niin siitä täytyy ottaa ilo irti.

On kyllä jälleen kerran kiinnostavaa huomata, miten pitkä tauko tekee ihmeitä tekstille. Tauko auttaa näkemään oman tekstin objektiivisemmin. Epäselviksi jääneet asiat saattavat kirkastua ihan itsestään. Mikäs sen mukavampaa. Helppoa kirjoittamista, kun alitajunta tekee työn!

Taukojen pitämisessä on ainoastaan se ongelma, että niitä täytyy malttaa pitää. Se ei aina sovi kärsimättömälle luonteelle, e-ei. Eikä silloin, jos kirjoittaa ainoastaan deadlineja varten, taistelee saadakseen tekstin räävittyä kasaan aina siihen ja siihen kilpailun takarajaan mennessä. Tosin hyvä tilaisuus tauon hyödyntämiseen tulee siinä kohtaa, jos teksti ei menesty kisassa: silloin taukoa on väkisinkin tullut se aika, kun on odottanut kilpailun tuloksia, ja jossain vaiheessa voi tulla innostus muokata tekstiä paremmaksi.

Silti, olisi hyvä kehittää itsessään kärsivällisyyttä pitää taukoja. On maltettava pitää tauko, ja sen jälkeen on uskallettava lukea teksti uudelleen. Vaatihan se uskallusta. Voi käydä niin, että joutuu lukemaan omaa tekstiään häpeillen ja punastellen (pahimmassa tapauksessa mielessä vielä ajatus: Herranjumala sentään!! Olenko minä lähettänyt TÄMÄN joskus kilpailuun???). Tai voi käydä niin, että lopputulos on njääh. Ei kiinnosta, ei jaksa, ei tämä kerta kaikkiaan sytytä. Mutta jos on tuuria, niin vastassa voi olla positiivinen yllätys.

Kunpa niitä positiivisia yllätyksiä vain sattuisi kohdalle useammin.

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: