Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

10 vaikuttavinta: TSH

No niin. Tässä sitä nyt ollaan. Fantasiakirjoittajan lista vaikuttavimmista kirjoista, ja mitä listalta löytyykään: J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta. Onpa yllättävää…

Ajattelin ensin, että jättäisin TSH:n kokonaan pois tältä listalta enkä bloggaisi siitä. 10 kirjan valitseminen sentään ON aika vaikeaa, ja paljon kiinnostavaa joutuu jättämään pois. TSH on itsestäänselvyys, joten eikö sen tilalle olisi voinut ottaa jotain muuta? Mutta ei, ei. Halusin lopulta ottaa sen mukaan, koska se on oikeasti ollut merkittävä ja vaikuttava. Jos nyt en osaa sanoa teoksesta mitään uutta ja ihmeellistä, niin ainakin voin kertoa omat kokemukseni sen lukemisesta.

Kotoahan tämä löytyi kirjahyllystä, ja kaappasin sen pian omaan hyllyyni. Olisiko ollut isoveljen kirja alun perin?

Kotoahan tämä löytyi kirjahyllystä, ja kaappasin sen pian omaan hyllyyni. Olisiko ollut isoveljen kirja alun perin? Kirjan kunto ei enää ole mikään loistava, mutta mielestäni tämä on se ainoa oikea TSH, tältä sen kuuluu näyttää.

Olin muistaakseni ala-asteen viimeisillä luokilla, kun luin TSH:n ensimmäisen kerran. Tuosta lukukerrasta ei kuitenkaan jäänyt mieleen juuri muuta kuin Lothlórienin metsä. Eipä ihme, että kyseisen metsän vaikutus näkyy varmasti Karnin labyrintissakin… No, tosiaan maaginen Lorien vetosi nuoreen minuun, mutta muuten teos taisi mennä vielä suurelta osin ohi. Vaikea sanoa, kun oikeastaan muistan muutenkin todella huonosti ala-asteikäisenä lukemiani kirjoja. Siis mielikuviahan aina on, mutta ne saattavat oikeasti olla kaukanakin totuudesta.

Kun olin yläasteella, fantasiabuumi ei ollut vielä ihan syntynyt, mutta se oli jo kytemässä. Ensimmäiset Harry Potterit olivat ilmestyneet, mutta minä olin asennoitunut niihin varsin kielteisesti: minähän en tuollaista hömppää lue (!!!!!). Luin siis enimmäkseen realistisia juttuja. Kirjoitin heppajuttuja. Ja kun heppajuttuihin eksyi aaveita, en tajunnut vielä kirjoittavani fantasiaa.

Sitten koitti vuosi 2001. Olin kuusitoistavuotias ja varsin herkässä iässä saamaan vaikutteita. Joka paikassa alkoi näkyä hehkutusta uudesta elokuvasta: joulukuussa teattereihin tulisi Peter Jacksonin ohjaama ensimmäinen TSH-leffa. Elokuvaa odotellessa päätin kaivaa kirjan esiin ja lukea sen uudestaan. Ja nythän se sitten upposi. Eeppinen seikkailu, jota ei oikeastaan voi verrata mihinkään muuhun. Lukuisat kohtaukset ja hahmot jäivät mieleen. Tom Bombadil, entit, se miten Frodo ensimmäisen kerran kohtaa Aragornin Briissä, Frodo ja Sam… No, kyllä te tiedätte. (Jos joku ei tiedä, niin nyt äkkiä äkkiä lukemaan tätä kirjaa.)

Aivan ihana, oikea fantasiakirjan kartta. Taitettava malli, joka sopii täydellisesti kirjanmerkiksikin.

Aivan ihana, oikea fantasiakirjan kartta. Taitettava malli, joka sopii täydellisesti kirjanmerkiksikin.

Loput tarinasta voi sitten varmaan arvata. Olin ihastunut, ja fantasiahan vei minut mennessään. Luin ne Potteritkin, ja tietenkin pidin niistä. Hehkutin sekä TSH-kirjaa että leffoja. Elokuvissa lempikohtaukseni on se, kun Kuninkaan paluussa Gondorin kokkoihin sytytetään tulet. Näytetään vuoristomaisemaa, taustalla soi mahtipontinen musiikki. Huhhuh niitä kylmiä väreitä, kun sen näki isolta ruudulta elokuvateatterissa (köh, tuota noin, neljä kertaa). Aloin lukea Tolkienin muuta tuotantoa, missä taas vaikutuin erityisesti Turin Turambarin tarinasta. Keskeneräisten tarujen kirjan kuningasluettelot tms. jäivät minulta kesken. Olin fani, mutta en NIIN suuri fani.

Olihan se Elijah silloin aika ihku. Mutta Viggo oli vielä ihkumpi.

Olihan se Elijah silloin aika ihku. Mutta Viggo oli vielä ihkumpi.

Nykyään kantani Sormusten herraan on se, että miellyttävämpää on itse asiassa katsoa elokuvat kuin lukea kirja. Moni Tolkien-fani voisi tästä kommentista ehkä suuttua, mutta menköön. Faktahan on, että TSH on lukukokemuksena raskas. Tolkien oli tarinankertoja, mutta sitä enemmän hän oli kielitieteilijä ja mytologian ja historian luoja. Niinpä TSH on kaunokirjallisena elämyksenä aika erikoinen. Jacksonin elokuvat taas ovat mielestäni onnistuneet aivan älyttömän hyvin. Niitä katsomalla pääsee kivasti Keski-Maan tunnelmiin ja maisemiin ja voi kokea tutun tarinan helposti uudelleen. Siis jokaisen fantasiasta kiinnostuneen pitäisi ehdottomasti ainakin kerran lukea kirja, mutta nykyään en itse ole kovin innostunut lukemaan kirjaa uudestaan… Mieluummin käytän sen ajan lukemalla jotain uutta! Ja itse asiassa leffatkin olen nähnyt jo niin monta kertaa, että oikeastaan nekin ovat kyllästyttäneet minua jo aika monta vuotta… Liika on liikaa. Mutta tässä vielä nostalgian kunniaksi mielettömän kaunis Breaking of the Fellowship:

Jospa tämä sepustus jotenkin selventäisi, miksi minusta on tullut tällainen.

Aiemmin 10 vaikuttavinta -sarjassani:

Victor Hugo: Kurjat

Väinö Linna: Tuntematon sotilas

(Miesten kirjoittamia eeppisiä klassikoita siis tähän asti, mutta jospa ensi kerralla jotain muuta.)

Ps. Kujerruksia-blogissa on luettu ja arvioitu Mustien ruusujen maa kakkosta. Kiitos ja kumarrus!

Mainokset

Single Post Navigation

8 thoughts on “10 vaikuttavinta: TSH

  1. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Joutavuuksien jumala | Päättymätön tarina

  2. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Maameren tarinat | Päättymätön tarina

  3. Päivitysilmoitus: Huom. Jyväskylä! | Päättymätön tarina

  4. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Kim | Päättymätön tarina

  5. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tulen ja jään laulu | Päättymätön tarina

  6. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tule takaisin, pikku Sheba | Päättymätön tarina

  7. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Missä junat kääntyvät | Päättymätön tarina

  8. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Pimeyden vasen käsi | Päättymätön tarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: