Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Kevät ja Atorox

Maaliskuun ensimmäinen. Lunta on ulkona vähemmän kuin monena vuonna vapun aikaan. Pihamme ei juuri nyt näytä erityisen kutsuvalta, etenkin koirien jätösten takia (ei sillä, että pentu osaisi edes tehdä kaikkia pissoja ulos, vieläkään…. Aaargh). Lenkkeilyä haittaa puoliksi jäiset, puoliksi mutaiset hiekkatiet. Talvi oli omituinen ja ankea, mutta turha kai sitä ainakaan enää on voivotella. Tänään aurinko paistaa. Kohta, ihan kohta jätän pikkukoiran tänne kotiin harjoittelemaan yksinoloa ja lähden isomman kanssa lenkille.

Kevät on etuajassa. Ja minä kirjoitan romaania nimeltä Kevääntuoja.

Tässä vaiheessa kevättä ajattelin muistuttaa eräästä hyvin tärkeästä asiasta: Atorox-äänestyksestä. Kyseessähän on äänestys edellisen vuoden parhaista scifi- ja fantasianovelleista. Osallistua saa kuka tahansa, ihan riippumatta siitä, kuinka monta viime vuonna ilmestynyttä novellia on ehtinyt lukea. Jos on lukenut vaikkapa vain yhden, mutta se teki vaikutuksen, niin sitä saa Atorox-listalle ehdottaa!

Äänestyshän tosiaan toimii kahdessa vaiheessa. Nyt, ensimmäisessä vaiheessa, saa ehdotella suosikkinovellejaan ns. lyhytlistalle. Kaikki viime vuonna ilmestyneet spefinovellit on listattu täällä, ja ehdotuksensa voi jättää helposti lomakkeella tällä sivulla. Osa novelleista on luettavissa ilmaiseksi verkossa, joten vielä kerkeää tarjontaan tutustua. Ehdotusten deadline on 16.3.2014. Nyt ehtii hyvin vielä lukaista jokusen antologian tai lehden ja käydä heittämässä ehdotuksia!

Kaikista novelleista lyhytlistalle päätyy sitten 20–30 kappaletta. Sen jälkeen alkaa äänestyksen toinen vaihe, johon kuka tahansa saa ilmoittautua mukaan. Tässä vaiheessa äänestäjän pitäisi sitten lukea nuo 20–30 novellia ja valita sieltä suosikkinsa. Ja tähän on deadlinet sitten myöhemmin keväällä.

Ja pitäähän omiakin novelleja tuoda esille. Minulta ilmestyi viime vuonna kokonaiset neljä novellia, mikä on nelinkertaisesti enemmän kuin aiempina vuosina. Jos siis joku näistä on kolahtanut, saa käydä äänestämässä..!

Kulkija, Usva 1/2013

Unettomat, Tähtivaeltaja 3/2013

Narvaranin linnut, Portti 2/2013

Murhaajan kasvot, Aavetaajuus-podcast 6 (Huom. sama novelli on luettavissa tänä vuonna ilmestyneestä Murhamystiikkaa-antologiasta)

Siinäpä tosiaan minun osuuteni. Kaiken kaikkiaan viime vuonna ilmestyi valtava määrä novelleja. Siis VALTAVA, käykääpä vaikka katsomassa tuosta ylläolevasta linkistä. On perinteisiä lehtiä, verkkolehtiä, yksittäisten kirjailijoiden novellikokoelmia ja ehkä kaikkein hallitsevimpana erilaisia antologioita. Niin Osuuskumma, Kuoriaiskirjat, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat kuin muutkit tahot ovat suorastaan suoltaneet ulos novelleja… Ja hyvä niin. Spefinovelli elää ja voi hyvin. Kirjoittajia tuntuu riittävän, novelleja syntyy eikä tarjonta varmasti lopu kesken.

Haasteellista on varmasti löytää hyvien novellien joukosta ne helmet, jotka isosta määrästä todella nousevat esille ja erottuvat edukseen. Itse olen lukenut muutaman antologian ja joitakin lehtiä ja tehnyt joitain ehdotuksiakin. Kaikkea ei todellakaan ehdi lukea. Että iso hatunnosto vain Atorox-vastaaville, jotka vuosittain näin tekevät!! Käsittämätön urakka. Jotta parhaimmat novellit saisivat huomiota, tarvitaan tällaista Atoroxin kaltaista systeemiä. Eikä systeemi pyöri ilman ihmisiä. Ymmärtääkseni Atorox-äänestäjiä ja ehdotusten tekijöitä ei tosiaankaan ole liikaa. Uusia kaivataan! Samalla voi kantaa kortensa kekoon suomalaisen spefin puolesta. Ja mitä enemmän äänestäjiä, sitä demokraattisempi äänestystulos, eikö niin?

Tällä hetkellä sekä Kultakuoriainen että Usva ovat tauolla, joten tänä vuonna lehdissä tulee ilmestymään vähemmän novelleja. Se varmaan hiukan hillitsee novellimäärien paisumista. Antologiat taas varmaan porskuttavat eteenpäin samalla innolla tänäkin vuonna. Mielenkiintoista seurata, miten novellien julkaisukanavat tässä muuttuvat ja kehittyvät.

Mainokset

Single Post Navigation

2 thoughts on “Kevät ja Atorox

  1. Kiitos Katri muistutuksesta, nyt vaan lukemaan ja ehdottamaan/äänestämään lemppariaan.

    • Jep! Ja tänä vuonnakin ilmestyneitä novelleja voi ehdottaa sitä mukaa kun jotain hyvää tulee vastaan — ei tarvi odottaa vuoden loppuun asti. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: