Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

10 vaikuttavinta: Kurjat

Kuten niin monet hyvät tarinat, tämäkin alkaa Aku Ankasta. En muista, minkä ikäinen olin, kun isoveljeni taskukirjakokoelmaa lukiessani käsiin osui numero 138, Salaperäiset kyntteliköt. Siitä löytyi seikkailu, johon ihastuin heti.

Roope = Jean Valoir = Jean Valjean.

Roope = Jean Valoir = Jean Valjean.

Vasta paljon myöhemmin minulle selvisi, että kyseessä oli Victor Hugon klassikkoromaaniin pohjautuva sarjakuva. Teini-iässä ja yliopistoaikoina tuli luettua jonkin verran maailmankirjallisuuden klassikoita, etenkin sitten, kun niitä piti kahlata läpi yleisen kirjallisuuden tenttejä varten. Jotkut olivat tuskallisia, toiset puuduttavia, jotkut kohtalaisia — mutta monet myös kolahtivat. Mainittakoon sellaiset kirjat kuin Charles Dickensin David Copperfield (Dickensin sympaattiset henkilöhahmot!!), Molièren Saituri (Kyllä, näytelmäteksti 1600-luvulta voi olla oikeasti hauska), Dumas’n Kolme muskettisoturia (Kenties tämänkin lukemiseen vaikuttu lapsuudessa katsottu piirretty tv-sarja?)… Mutta tämä on nyt huijausta, koska 10 vaikuttavimman kirjan listalle saa valita vain 10. Maailmankirjallisuuden klassikoita listalla edustaa siis Kurjat, koska siitä pidän todella, todella paljon.

Hirveä tiiliskivihän Kurjat on lukea, mutta kun siihen kerran pääsee sisälle, niin pakko on jatkaa loppuun. Jean Valjeanin ja Cosetten tarina on koskettava. Ja Cosette on muuten ihana nimi (Se oli yksi nimivaihtoehto varsalle, jota en koskaan tammallani teettänyt. :D). En yhtään ihmettele, että tästä teoksesta on tehty sarjakuvaa, tv-sarjoja, elokuvia ja mitä vain. Se on vain kerta kaikkiaan hieno, suuri tarina. Jos tämä ei ole eeppistä, niin mikä sitten?

Tällaisen painoksen otin mukaan pappani hyllystä, kun tyhjensimme vanhaa mummolaa. Vasta myöhemmin harmikseni huomasin, että kyseessähän on lyhennetty laitos... Toistaiseksi kirjahyllyssäni on siis suuri puute.

Tällaisen painoksen otin mukaan pappani hyllystä, kun tyhjensimme vanhaa mummolaa. Vasta myöhemmin harmikseni huomasin, että kyseessähän on lyhennetty laitos… Toistaiseksi kirjahyllyssäni on siis suuri puute.

Sovituksista puheen ollen… Kurjathan on myös maailmankuulu musikaali. Käydessäni Lontoossa syksyllä 2006 (Meniköhän vuosiluku oikein?) minä melkein pääsin sitä katsomaan. Lähellä oli. Tilannehan oli sellainen, että olin yhden kaverini ja silloisen poikaystäväni kanssa reissussa varsin pienellä opiskelijabudjetilla. Tyyliin ”nukutaan lentokentällä ja bussissa, niin ei tarvitse maksaa hotellia”. Sehän toimi varsin mainiosti (köh), ja lisäksi aikataulu oli älyttömän tiukka, koska mitä enemmän päiviä reissussa, sitä kalliimpaa… Joten taisimme olla yhden epätoivoisen yön Stanstedin lentokentällä, yhden vai kaksi yötä Lontoossa, yhden yön bussissa matkalla Skotlantiin, jotain tuollaista. Huomasin Lontoossa mainoksia Kurjat-musikaalista, ja menimme lippuluukulle kyselemään paikkoja ja hintoja. Tietenkin sen ja seuraavan illan näytökset olivat jo lähes täynnä, ja jäljellä olisi ollut joitakin tosi kalliita paikkoja. Luovuimme ajatuksesta, kun aikaa ja rahaa ei ollut.

Tuon reissun jälkeen en ole käynyt Lontoossa, mutta ehkä vielä jonain päivänä. Kaipa tuo musikaali on pyörinyt niin kauan, ettei se koskaan lopu?

Tämä olisi voinut tapahtua.

Tämä olisi voinut tapahtua.

Kiitos Aku Ankka, kiitos Victor Hugo. Teitte lähtemättömän vaikutuksen.

Aiemmin huikeassa 10 vaikuttavinta -sarjassani:

Tuntematon sotilas

Mainokset

Single Post Navigation

12 thoughts on “10 vaikuttavinta: Kurjat

 1. Minullekin Kurjat on yksi kaikkein eniten vaikuttaneita kirjoja, on hauskaa että on muitakin joihin se on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen! Ehkä minun pitäisi syyttää Victor Hugoa siitä, että itse kirjoitan edelleen niin monisanaisesti – tosin se taisi olla taipumukseni jo ennen tuon kirjan lukemista ensimmäisen kerran joskus teininä. 🙂

  Kirjasta tehtyä musikaalia nähdäkseen ei tarvitse muuten mennä Lontooseen asti. Se on maailman suosituimpia musikaaleja ja pyörii jatkuvasti yhdessä jos toisessa paikassa – tällä hetkellä Suomessakin ei sen kauempana kuin Tampereella. Se on varsin hyvä produktio, suosittelen vaikka tekstien suomennos onkin aika kehno (aiheutti minulle tuskaa jo 1999-2000 Helsingin Kaupunginteatterin produktion aikoihin). Muutama vuosi sitten sama produktio eri näyttelijöillä pyöri ruotsiksi Åbo Svenska Teaternissa, ja tykkäsin siitä vielä enemmän. Musikaali ei tietenkään pysty käsittelemään sisältöään yhtä syvällisesti kuin kirja ja osa hahmoista jää turhan ohuiksi, koska 1000-sivuisen romaanin tiivistäminen alle kolmetuntiseksi musikaaliksi on aika mahdotonta, mutta hyvä se silti on.

  • Joo, mukavaa että löytyy muitakin tästä kirjasta vaikuttuneita! Monisanaisuuteen on minullakin taipumusta toisinaan, tai ainakin monimutkaisten ja massiivisten tarinoiden suunnitteluun (toteutus on sitten toinen juttu…).

   Hyvä pointti. Onhan tosiaan muitakin vaihtoehtoja kuin juuri Lontoo.

 2. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: TSH | Päättymätön tarina

 3. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Joutavuuksien jumala | Päättymätön tarina

 4. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Maameren tarinat | Päättymätön tarina

 5. Mulla Kurjat on vielä kesken, e-lukijassa. Sitä on pakko lukea pieninä pätkinä. 1700-luvun ranska ei ole ihan siitä helpoimmasta päästä. Onneksi on e-lukijan sanakirja ❤
  Mutta joo, olen ollut vaikuttunut siitä, kuinka mukaansatempaava kirja on.

 6. Päivitysilmoitus: Huom. Jyväskylä! | Päättymätön tarina

 7. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Kim | Päättymätön tarina

 8. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tulen ja jään laulu | Päättymätön tarina

 9. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tule takaisin, pikku Sheba | Päättymätön tarina

 10. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Missä junat kääntyvät | Päättymätön tarina

 11. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Pimeyden vasen käsi | Päättymätön tarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: