Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

10 vaikuttavinta: Tuntematon

No niin, nyt voisi olla aika lunastaa annettuja lupauksia. Meninhän sanomaan, että tänä vuonna aion valita 10 vaikuttavinta kirjaa ja blogata jokaisesta. Tästä se lähtee! Ja sanoin myös, että aloittaisin niistä helpoimmista, varmoista valinnoista. Näin siis teen. Ja ensimmäinen, erittäin varma valinta on Väinö Linnan Tuntematon sotilas.

Tuntematon sotilas on minulle hyvin, hyvin tärkeä kirja. Ja saan kiittää tästä yläasteen äidinkielen opettajaani. Hänellä oli tapana luetuttaa kaikilla 9.-luokkalaisilla Tuntematon sotilas. Se oli iso luku-urakka sen ikäisille. (Vaihtoehtona oli kyllä lukea jokin muu Suomen sotiin liittyvä teos, jos Tuntematon tuntui kerta kaikkiaan liian raskaalta. Mutta periaatteessa oletus pienessä koulussamme oli, että ysillä luetaan Tuntematon sotilas.) Monissa kouluissa suositaan ehkä enemmän Seitsemää veljestä tai jotain muuta hiukan lyhyempää klassikkoa, mutta mielestäni Tuntematon sotilas on kyllä helppolukuisempi paketti kuin Seitsemän veljestä.

Ensimmäiset sata sivua olivat hankalia, lukeminen takkuili, murteet vaativat totuttelua, poliittinen höpötys ei oikein kiinnostanut. Mutta sitten, sitten… Tarina imaisi minut mukaansa. Olin rakastunut.

Oma Tuntematon sotilaani ei ole se tyypillisin punavalkokantinen. Tämä on ilmestynyt Suuren Suomalaisen Kirjakerhon 25-vuotisjuhlakirjana, ja nappasin sen mukaan lapsuudenkodistani.

Oma Tuntematon sotilaani ei ole se tyypillisin punavalkokantinen. Tämä on ilmestynyt Suuren Suomalaisen Kirjakerhon 25-vuotisjuhlakirjana, ja nappasin sen mukaan lapsuudenkodistani.

Taisin rakastua ennen kaikkea Tuntemattoman henkilöhahmoihin ja siihen, miten hahmojen välisiä suhteita oli kuvattu. Myös huumori upposi. Suomen sotahistoriaa tai muuta laajempaa teemaa en oikein silloin osannut ajatella. Mutta kun äikän tunneilla sitten keskusteltiin teoksen vastaanotosta ja merkityksestä, kiinnostuin entistä enemmän. Jonkinlainen kirjallinen tehtäväkin meillä teoksesta oli, ja muistan kirjoittaneeni siitä kuinka täydellinen sankarihahmo Rokka on, ja siitä kuinka Koskela on sankarihahmo omalla tavallaan. Luulen, että Tuntematon sotilas on opettanut minulle jotain sankareista.

Painos on kuvitettu suomalaisen taiteen klassikoilla.

Painos on kuvitettu suomalaisen taiteen klassikoilla.

Pakollisen tehtävän jälkeen halusin jatkaa kirjan parissa, ja niinpä päädyin tekemään 9.-luokan äikän ”lopputyön” eli eräänlaisen tutkielman Väinö Linnasta. Tässä vaiheessa katsoin elokuvat, luin alkuperäisen Sotaromaanin ja Pohjantähti-trilogian ykkösosan. Opettajani huomasi tietysti innostukseni ja oli varsin kannustava. En tiedä onko liioiteltua sanoa, että Tuntematon sotilas ehkä ihan hiukan vaikutti siihen, että lopulta itse lähdin opiskelemaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi. Ainakin se oli ensimmäinen kirja, jota innostuin jollain tavalla ”tutkimaan”.

Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmojen tarkastelussa muuten kiinnostava on Ilkka Malmbergin Helsingin Sanomiin kirjoittama artikkelisarja Tuntemattomat sotilaat, joka on ilmestynyt myös kirjana. Siitä olen itsekin joskus luetuttanut juttuja oppilailla, samalla kun on tarkasteltu joitakin lempikohtauksiani kirjasta. Tällaisia ovat vaikkapa kohtaukset, joissa Lammio joutuu napit vastakkain miesten kanssa tavalla tai toisella.

Kuka Tuntemattomista sotilaista on sinun lempihahmosi?

Single Post Navigation

14 thoughts on “10 vaikuttavinta: Tuntematon

 1. Pekka H on said:

  Myös mää lukkiin Tuntemattoman sotilaan kouluikäisenä – eli siitä on todella kauan. Jälkiviisaana voin todeta teoksen merkityksen Suomen hieman lähemmän historian murroskohdan kuvaajana siitä kuinka sisällissodan rikkirepimä kansakunta yhdistyi yhteisen vihollisen takia. Ja ihmeen hyvin se onnistui.

  Tuntemattomasta löytyy sittemmin rapautuneen ja vesittyneen suomalaisuuden lähes koko kirjo. Kirjakieltä puhuva upseeri Lammio on tietenkin tarinan inhokki, kun taas luonnollisemmat hahmot on sympaattisempia ja helpommin samaistuttavissa. Rokan temperamentissa ja murteessa on paljon tuttua, ja siksi se lapsena myös hieman ärsytti, koska äidin sukujuuret on pitkällä ja syvällä tuolla Venäjän puolella. Jousipyssymies (nimi?) on hauska narrihahmo, joita aina tarvitaan peilaamaan ihmisyyden hulluutta.

  Mikä voisi olla Suomen historian myöhempien aikojen Tuntematon?

  • Ai niin se jousipyssymies, se joka tulee mukaan suht loppuvaiheessa kirjaa… Nimi kadoksissa minullakin. Hietanen on myös hauska, ja Vanhala, joka lähinnä hihittelee. Hietanen on ehkä sieltä sympaattisimmasta päästä. Mutta Rokka tai Koskela on kuitenkin suosikkini.

   Niin… Löytyykö myöhemmistä ajoista sitten yhtä merkittäviä historiallisia tapahtumia, tai sellaista kirjaa joka nousisi selkeästi muiden yläpuolelle? Vaikea sanoa.

 2. Än on said:

  Rokka. Jotenkin niin jalat maassa-tyyppi.
  Onkin jo pitkään pitänyt lukea Tuntematon uudestaan.

  • Totta, Rokka tekee sen mitä täytyy, ja vaikka hän tekee kaikenlaisia sankaritekoja, niin jotenkin pysyy myös jalat maassa. Muuten hän olisikin ehkä liian sankarillinen ja ärsyttävä hahmo.

   Pitäisi itsekin lukea, viimeisestä kerrasta on aikaa!

 3. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Kurjat | Päättymätön tarina

 4. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: TSH | Päättymätön tarina

 5. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Joutavuuksien jumala | Päättymätön tarina

 6. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Maameren tarinat | Päättymätön tarina

 7. Päivitysilmoitus: Huom. Jyväskylä! | Päättymätön tarina

 8. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Kim | Päättymätön tarina

 9. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tulen ja jään laulu | Päättymätön tarina

 10. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Tule takaisin, pikku Sheba | Päättymätön tarina

 11. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Missä junat kääntyvät | Päättymätön tarina

 12. Päivitysilmoitus: 10 vaikuttavinta: Pimeyden vasen käsi | Päättymätön tarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: