Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Minäkin messuilin

Netti pursuaa kirjamessuraportteja, mutta tokihan sekaan vielä yksi mahtuu. Seuraavassa kuvia ja hajanaisia kokemuksia sunnuntailta. Yksi päivä Helsingin kirjamessuilla ei selvästikään riittänyt kattamaan läheskään kaikkea sitä, mitä messuilla olisi voinut nähdä ja touhuta — mutta toisaalta yksi päivä riitti minulle hyvin, ja nyt olen taas kotona maaseudun rauhassa. Ah. Osan messukuvista on ottanut ystäväni Saila Perälä, joten kiitokset hänelle.

Kävin siis sunnuntaina kirjamessuilla, mutta itselleni merkittävä messu-uutinen kantautui korviini jo perjantaina. Karnin labyrintti oli päässyt Kuvastaja-palkinnon lyhytlistalle!! Olin tästä aika häkeltynyt ja tuota, noh, hyvin onnellinen. Tuntui että kirja oli päässyt todella kovien nimien joukkoon. ”Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakama Kuvastaja-palkinto on myönnetty Jenny Kangasvuon romaanille ”Sudenveri” (Teos 2012). Lyhyelle listalle raati nosti myös seuraavat teokset: Katri Alatalon ”Karnin labyrintti” (Vaskikirjat) Siiri Enorannan ”Painajaisten lintukoto” (WSOY), J. S. Meresmaan ”Mifongin perintö” (Karisto) ja Tiina Raevaaran ”Hukkajoki” (Teos). Kilpailuun osallistuivat vuonna 2012 julkaistut suomalaiset fantasiakirjat selkeästi satukirjoiksi laskettavia teoksia lukuun ottamatta.” (Lisätietoja täällä). Suuret onnittelut Jenny Kangasvuolle palkinnosta!

Mutta sitten asiaan.

IMG_2371Useamman kerran päivän aikana tuli käväistyä Louhi-lavalla, missä keskusteltiin nuortenkirjallisuudesta ja fantasiasta. Sohvat ja tyynyt kutsuivat löhöilemään, itse tosin olin Tylsän Aikuinen ja seisoin. KirjaKallion nuoret hoitivat haastattelutkin rennosti ja sujuvasti, mitä nyt ehdin vilkaista. Niin ja lavasteetkin (jotka näkyvät tässä vain hiukan) olivat mainiot.

IMG_2370Tässä vastaustaan pohtii Susiraja-sarjan kirjoittaja Elina Rouhiainen. Kaipa tuo Uhanalainenkin pitäisi joskus lukea…

IMG_2361Antikvariaattialue oli ihailtavan suuri (ehkäpä se joskus menneinä aikoina on ollut vielä laajempi, en tiedä). Jyväskylän jonkin verran kuolleelta vaikuttavaa antikvariaattielämää seuranneenna (Vai onko se kuollutta? Jos antikvariaatteja on kaupungissa pari kolme?) oli positiivista huomata, että kyllä näitä sittenkin vielä on. Ja vanhoja karttoja, meri- ja laiva-aiheisia kirjoja… Mitään ei kyllä tullut ostettua, vaikka jonkin verran täällä kierreltiin.

IMG_2377Kahvilan kaiteen yli kuikuilin, kun Terhi Rannela haastatteli ihailtavan pitkän uran tehnyttä Hellevi Salmista. Puheeksi tuli mm. vuonna 1984 ilmestynyt Sivari-kirja, jonka hämärästi muistan itsekin lukeneeni. Haastattelija oli löytänyt netistä nuoren kirjabloggaajan tekemän arvostelun Sivarista. Todiste siitä, että parhaat kirjat eivät vanhene — eivät välttämättä edes nuortenkirjat, vaikka niiden voisi kuvitella liittyvän tiukasti tietyn ajan nuorten elämään. Ja todiste siitä, että kirjablogeissa arvioidaan vanhojakin kirjoja.

IMG_2374Messualue vain jatkuu… Ja jatkuu… Ja jatkuu…

IMG_2382Louhi-lavalla oli tungosta, kun yleisö kerääntyi seuraamaan paneelia fantasiamaailmojen luomisesta. Kirjailijat Erkki Kauhanen, Elina Rouhiainen ja Helena Waris sekä kustannustoimittaja Jussi Tiihonen kertoivat näkemyksiään fantasiagenrestä, ja tunnin aikana kiinnostavia keskustelunaiheita riitti. Puhuttiin kliseistä, mutta kukaan keskustelijoista ei suostunut nimeämään jotain tiettyä kliseetä, jota kirjoittajan pitäisi ehdottomasti välttää — parempi neuvo on edelleen se, että kaikesta voi kirjoittaa, kunhan kirjoittaa hyvin. Erityisesti Erkki Kauhasen puheenvuorot jäivät pyörimään mielessäni: hän puhui mm. siitä, miten fantasiakirjat kertovat perinteisesti suuria tarinoita, sellaisia, joissa voidaan pohtia jopa ontologisia kysymyksiä. Niin, ja Kauhanen totesi myös (mielestäni aivan tunnustetun tosiasian), että fantasiaa lukevat ihmiset ovat kerta kaikkiaan luovempia, kiinnostavampia, jännittävämpiä ja myös ”paremman tuoksuisia” kuin muut. 😉

(Tässä välissä kuuluisi olla kuvia ruokamessuilta, mutta luuletteko että ehtisin ottaa kuvia, kun keskityin syömiseen? Olenko kertonut, kuinka paljon oikeasti rakastan ruokaa? Etenkin kun sitä ei tarvitse itse yrittää tehdä.)

IMG_2383Ähkystä kärsivinä istuuduimme seuraavaksi Kirjakahvilaan seuraamaan ihmissusikeskustelua. Jukka Halme haastatteli Juha-Pekka Koskista, Juri Nummelinia ja Johanna Sinisaloa Kuun pimeä puoli -antologiasta. Tuli ilmi, että vaikka antologiassa on runsaasti novelleja ja vaikka ne keskittyvät nimenomaan suomalaiseen ihmissuteen, jotain suomalaisuudesta jäi vielä käyttämättä. Olisi nimittäin voinut kirjoittaa tarinan, jossa esimerkiksi hämäläinen, pohjalainen ja savolainen ihmissusi kohtaavat. Vapiskaa, angloamerikkalaiset vastineet… Suomesta tulee jotain paljon kiinnostavampaa ja vähemmän söpöä.

IMG_2385Illan lopuksi kävimme katsomassa vielä ihan oikeaa kirjailija-julkkista, Sofi Oksasta. Häntä haastatteli ruotsalainen kirjallisuudentutkija Ebba Witt-Brattström. Puolituntinen oli lyhyt aika käsitellä kirjailijan 10-vuotista uraa, mutta mielestäni tässä tuli hyvä tietopaketti Oksasen teoksista ja keskustelussa päästiin aika syvällekin hänen teksteihinsä. Minusta kiinnostava oli Oksasen itsestään käyttämä termi ”happy feminist”. Ehkä feminismiin liittyy liikaa sellainen mielikuva, että feministit ovat aina jostain syystä onnettomia ja kärsiviä. Oksasen henkilöhahmotkin, vaikka joutuvat usein kärsimään todella paljon, ovat kaikesta huolimatta selviytyjiä. Se on aika merkittävä pointti.

IMG_2390Ostokseni koostuvat maltillisesti neljästä kirjasta: steampunkia, Yöpartio, Tomi Kontion runoja sekä romaani eräältä kotimaiselta suosikiltani, Tiina Raevaaralta.  Mutta hyllyyn ne eivät tämän paremmin mahdu. Avomiehen kommentti: ”Sinun pitää alkaa hävittää niitä sieltä vanhimmasta päästä.” Mitä tuo tuollainen puhe on, en ymmärrä ollenkaan..!

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: