Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Merellistä fantasiaa osa 2

Ensimmäinen osa on luettavissa täällä.

Johan tässä on hetki vierähtänyt, mutta vuoden mittaan on tullut luettua vielä hiukan lisää merifantasiaa — tai ainakin jotain sinne päin. Ajatus merellisten tarinoiden lukemiseen tällaisena pienenä projektina lähti siitä, että halusin hakea virikkeitä omaan merifantasiaani ja tutustua siihen, mitä aiemmin on kirjoitettu. Meriaiheisia spefikirjoja löytyisi todennäköisesti lisää, jos lähtisi vielä enemmän etsimään ulkomaista, suomentamatonta kirjallisuutta. Ja vinkkejä otan edelleenkin vastaan! Ei tarvitse välttämättä olla edes spefiä, jos on erityisen hyvin kuvailtu merta. Se minua näissä kirjoissa kiehtoo. Meri ympäristönä, mitä kaikkea siitä saa irti, millaista spefiä tästä ympäristöstä ja elementistä voisi kehitellä.

 

Helen Dunmore: Ingo-sarja (2006–2009). Luin nyt sarjan viimeisetkin osat, Syvyyksien salaisuuden ja Aaltojen kutsun. Nämä osat toivat jonkin verran lisää sisältöä sarjaan, ja merta hyödynnetään mm. sukeltamalla pimeisiin syvyyksiin ja kulkemalla arktisille vesille. Ihan ok sarja, mutta ei herättänyt minussa sen syvempiä tuntemuksia. Päähenkilöt ovat ihan uskottavia ja sympaattisia, ja juoni etenee järkevästi, mutta loppua kohti tavanomainen hyvän ja pahan taistelu alkaa tympiä. Toisinaan oli pieniä, maagisia hetkiä ja meren kuvauksessa oli potentiaalia, mutta minulla oli sama ongelma kaikkien neljän kirjan ajan: ei tuntunut siltä, kuin olisi todella päässyt veden alle.

IMG_0360

Robin Hobb: The Liveship Traders -trilogia (1998–2000). Hmm, okei, tässä on idea: laiva, jonka keulakuva on elävä. Siis periaatteessa laiva on elävä, ”liveship”. Sitten on ihmisiä, jotka harrastavat kaupankäyntiä näillä laivoilla. Ja tästä saadaan aikaiseksi kolmiosainen, eeppinen fantasiasarja??? Kuulostaa ensin oudolta, mutta ei se ole. Kyseessä todella on eeppinen ja monitahoinen tarina, jossa sekoittuvat monien ihmisten kohtalot, elävät laivat ja lohikäärmeet. Varsinaista merellistä antia kirjassa on yllättävän vähän (siis varsinaisesti meressä ei juuri liikuta). Mutta merenkäyntiä ja erityisesti laivan miehistöä ja sen nokkimisjärjestystä tässä kuvataan kyllä. Välillä, etenkin sarjan keskivaiheilla, on pitkiä poliittisia keskusteluja, ja muutenkaan tämä ei ole mikään vauhdilla etenevä tarina (ja sivuja jokaisessa n. 800). Mutta palkitsee kyllä kärsivällisyyden. Voin suositella kaikille kunnollisen, perinteisen fantasian ystäville. Pidin aivan älyttömän paljon Hobbin Farseer-trilogiasta, ja itse asiassa Hobb on niitä kirjailijoita joita ihailen ehkä eniten, joten positiivinen arvioni voi johtua osittain ihan vain tästä fanituksesta.

 

David Brin: Tähtisumu täyttyy (1983). Jatketaan sarjalla oudoimmat ideat — tällä kertaa delfiinejä, jotka toimivat avaruusaluksen miehistönä. Jaa mitenkö se on mahdollista? No tietenkin alus on täytetty vedellä, ja miehistöön kuuluvat ihmiset ja simpanssit (toki jokaisella avaruusaluksella pitää yksi simpanssi olla) käyttävät sitten sukelluspukuja. Okei… Taustalla tässä on sellainen ajatus, että maapallolla ihmiset ovat onnistuneet ikään kuin ”kohottamaan” delfiinit ja simpanssit astetta älyllisemmälle tasolle. Kirjassa on useita näkökulmahenkilöitä, niin delfiinejä, ihmisiä kuin simpanssikin, ja lisäksi monia muita olentoja. Maapallolta kotoisin oleva avaruusalus on haaksirikkoutunut veden peittämälle planeetalle, joten vedessä liikutaan. Ja samaan aikaan planeetan ympärillä useat muut avaruusalukset sotivat keskenään. Jep, hiukan monimutkaista. Kirja, josta on vaikea sanoa, pidinkö vai enkö. Mutta sopivan hämmentävä kokemus, jota kyllä suosittelen muillekin.

IMG_0368

Anne Leinonen & Tapio Ranta-aho (toim.): Kun kansilaudoille liukui lohikäärme. Merkillisiä tarinoita meriltä (2013). Tänä vuonna ilmestynyt, melkeinpä pakollinen hankinta meritarinoista kiinnostuneelle. Kyseessä on Usvan ja Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien julkaisema äänikirja, joka sisältää 13 merellistä spefinovellia eri kirjoittajilta. Meri on mukana tarinoissa enemmän tai vähemmän, ja monien novellien vahva tunnelma vie mukanaan. Näin jälkeenpäin tarinat kuitenkin hiukan sekoittuvat mielessäni, enkä enää kunnolla muista kaikkia novelleja. Erityisen kiehtovia ja mieleenpainuvia olivat ainakin Boris Hurtan Kapteeni Lasaruksen menetykset ja Jenni Kauppisen Kaukaisella rannalla torni.

Jacques-Yves Cousteau: Hiljainen maailma (1953) ja Elävä meri (1963). Harvemmin luen tietokirjoja, mutta onneksi tuli luettua nämä kirjat. Ne antoivat minulle todella paljon (ja lisäksi saivat minut ihmettelemään, miksi ihmeessä en lue enempää tietokirjallisuutta). Paitsi että nämä ovat klassikoita ja Cousteaun työ merentutkimuksessa on ollut aivan mieletöntä, näitä teoksia oli oikeasti myös nautinto lukea. Todella elävää kerrontaa, ehdottomasti parasta lukemaani meren kuvausta, yllättävää huumoria; Cousteau kertoo paitsi merestä, myös elämästä. Ehkäpä niitä ei voi toisistaan erottaakaan.

Ensimmäisessä postauksessa esitin kysymyksen: millaisia ”merenneitoja” fantasiakirjallisuudesta loppujen lopuksi löytyy? No, sen perusteella mitä olen lukenut, niin eipä juuri minkäänlaisia. Meritarinat tuntuvat keskittyvän enemmän saarille ja laivoihin, ja meren alla asustelevat kansat ovat melko harvinaisia, vaikka toki niihin siellä täällä törmää. Ovatko meri-ihmiset enemmän lastenkirjallisuuden kamaa? Hallitseeko käsitystä meren alle sijoittuvista tarinoista lähinnä Disneyn Pieni merenneito? Ja miksi? Vai onko merifantasiaa maailmalla enemmänkin, mutta sitä ei vain ole suomennettu — onko meri suomalaisille sittenkin kaukainen elementti? Siinä pohdintaa mahdollista jatkotutkimusta varten…

Ja ai niin! Risingshadow’lla on juuri ilmestynyt arvostelu Karnin labyrintista.

Single Post Navigation

8 thoughts on “Merellistä fantasiaa osa 2

 1. Olen lukenut näistä II kirjoista vain Ingon, siinä on ihan mukavaa merikuvausta.
  Oma kässärini käsittelee merta! 😀 lähinnä veden päällä, mutta myös sen alla. Saa nähdä mihin tarina vie, jos lähden sitä (jatkoa) käsittelemään uudessa nanossa.

  Neil Gaimanin uusin Ocean at the end of the lane voisi niukin naukin sopia meri-kategoriaan. Lähinnä kuitenkin siten, että miten saadaan pienestä lätäköstä hyvin maaginen asia, valtameri. Mutta varsinaista merikuvausta ei kirjasta löydy.

  • Oi, Neil Gaimania voisi lukea, vaikka se ei ihan niin merellistä olisikaan. On pitänyt jo pitkään tutustua hänen teoksiinsa, mutta ei ole vielä tullut luettua yhtään.

   Niin, kyllähän siinä Ingossa ihan ok kuvausta on, mutta tosiaan jotain jäi mielestäni puuttumaan, tai olisi ollut potentiaalia enemmänkin.

   • Se kannattaa kyllä lukea, tykkäsin :>

    Olen samaa mieltä. Se on mukava tarina, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen hieno. Oli kiva, kun merenneidoilla ei ollut kalanpyrstöä.

 2. Delfiinit avaruusaluksella, tämä täytyy kyllä hankkia käsiin, kuulostaa sen verran erikoiselta.

  Itselleni ei tule päähän juuri nyt mitään meriaiheista fantasiaa. Tai muutakaan kirjallisuutta. Paitsi Jules Vernellä oli joku sukellusveneaiheinen kirja (kapteeni Nemo?) Luin lapsena paljon hänen kirjojaan, mutta en kyllä muista, luinko sitä…

  • Joo, se oli kyllä outo. 😀 Tuo Tähtisumu täyttyy oli ilmeisesti sarjan keskeltä, kakkososa, mutta mielestäni se ei kauheasti haitannut lukemista.

   Vaikka itsekin olen koittanut miettiä, niin ei niitä meriaiheisia juttuja niin paljon mieleen tule… Kapteeni Nemon olen lukenut, se oli kyllä hyvä!

   • Niinhän se näköjään oli tuolla aikaisessa postauksessakin listattuna. 🙂 Luulisi kyllä että meriaiheista fantasiaa olisi enemmän, kun meri on niin kiehtova aihe, mutta ehkä sitä tosiaan ei Suomessa ole julkaistu niin paljon.

   • Niin, sitä kyllä tulee vastaan esim. novellikokoelmissa tai sillä tavalla pienessä mittakaavassa, mutta merifantasiaan keskittyviä romaaneja on ollut yllättävän vaikea löytää.

 3. Päivitysilmoitus: Taustatyötä | Päättymätön tarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: