Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Synkistelyä

Huomenna on lokakuu, syksy on kylmennyt yllättäen. En ole vielä ehtinyt laittaa kesävaatteita kaapin perukoille ja ottaa pitkiä kalsareita esiin, mutta kai se pitäsi kohta tehdä. Tänään meillä lämpeni leivinuuni ensimmäistä kertaa tänä syksynä! Ja juuri sytytin takkaankin tulen. (Kyllä, olen niin onnekas, että saan asua talossa, jossa on ihan oikea perinteinen ja tunnelmallinen puulämmitys. Tosin ilmalämpöpumppu ja pattereitakin löytyy.) Syksy on täydellistä aikaa kirjoittamiselle ja lukemiselle… Ja synkistelylle?

Portti 2/2013:n kansi

Uusimmassa Portissa on ilmestynyt novellini Narvaranin linnut. Tämä novelli sijoittuu Talvilaaksoon eli Karnin labyrintin maisemiin, mutta tyyliltään se on erilainen. Se on varmaan tähänastisista novelleistani synkin. Työnimenä oli ”Kaikki mustan sävyt” ja halusin kirjoittaa parisuhdeväkivallasta. Siinä siis lähtökohta. Silloin kun aloin kirjoittaa tätä, oli alkava syksy niin kuin nytkin.

Mutta mikä siinä onkin, että tällaisia synkkiä tarinoita kumpuaa jostain mielen syövereistä, vaikka ei edes tarkoituksella niitä etsisi? Kauhua, ahdistusta, mustia sävyjä… Olisi mukavaa kirjoittaa välillä joku oikein humoristinen, hauska ja kevyt tarina. Vastapainoksi. Humoristisia juttuja on kuitenkin nautinto kirjoittaa, JOS huumori tulee luontevasti ja itsestään. Aika vaikea alkaa väkisin keksimään sellaista. Pakko kirjoittaa sitä, mitä milloinkin syntyy (olen aiemminkin todennut, että ideoiden jatkuva pulpahtelu ei ole vahvuuteni). Jos kerran sisälläni asustaa pieni kauhusta ja ahdistuksesta nauttiva kirjoittajasielu, niin… So be it.

Onko synkistä ja vakavista asioista helpompi kirjoittaa kuin iloisista ja kepeistä — siitäkö tässä on kyse? Onnesta ja kauneudesta on vaikea kirjoittaa, ilman että se menisi turhanpäiväiseksi hempeilyksi..?

Toisaalta täytyy sanoa, että Mustien ruusujen maa on loppujen lopuksi melko valoisa tarina, mielestäni. Nuortenfantasiaa, jossa seikkaillaan pitkin poikin fantasiamaailmaa. Ehkäpä synkät novellit syntyvätkin vastapainona tälle.

Sen verran täytyy vielä synkistellä, että uusien juttujen kirjoittaminen ei tällä hetkellä oikein etene. Pari novelliaihiota on mielessä tai jopa suunnitelmia paperilla, mutta minua vaivaa jonkinlainen hitaus, laiskuus ja aivojen jäätyminen. Romaanin alkua olen kirjoitellut, mutta edelleen kovin nihkeästi ja tyyliin yksi liuska kerrallaan. Äh ja pöh. Tietysti kirjoittamista hidastavat ihan oikeatkin asiat, kuten juuri alkanut päätoiminen opiskelu. Kirjoitan sitten esseitä ja oppimistehtäviä. Kirjoitanpahan jotain.

 

Single Post Navigation

4 thoughts on “Synkistelyä

  1. Huomatkaahan kaikki, että Katrin novelli on mukana juuri nyt meneillään olevassa Atorox-haasteessa. Hankkikaa siis Portti käsiinne ja lukekaa, aikaa on (haasteen puitteissa) ensi viikon perjantaihin. (Toki novellia voi ehdotella myös myöhemminkin.)

    http://routakoto.com/2013/09/27/atorox-haaste-4/

  2. Tässä erään kaverin kanssa keskustellessani esitin ajatuksen, että usein henkilökohtaisina synkkinä hetkinä motivaatio kirjoittamiseen saattaa kasvaa, koska usein kirjoittamisesta tulee parempi olo – siis huomioiden, että ei ole niin synkeällä tuulella, että kirjoittaminenkaan ei nappaa. Kirjoitan itse kyllä myös ihan positiivisen euforiankin vallassa, mutta tuntuu, että hyvät ja huonot fiilikset tarvitsevat omat kirjoitusprojektinsa. Sellainen tasapaksun mitäänsanomaton olotila tosin ei tunnu olevan kovinkaan tuottoisa.

    • Mjoo, itselläni on viime aikoina ollut paljon tuota tasapaksua ja mitäänsanomatonta oloa. Kaikki ok, tyytyväinen, mikäs tässä… Kieltämättä se ei kauheasti vauhdita kirjoittamista.

      Se on kyllä aina yhtä ihmeellistä kirjoittamisessa, miten täysin se vie mukanaan, niin että kaikki arkihuolet, paha olo ja kaikki unohtuvat. Ainakin siksi ajaksi, kun naputtelee näppäimistöä ja on pakko olla täysin uppoutuneena siihen tekstin maailmaan. Pieni pako todellisuudesta tekee hyvää. Minulle kirjoittaminen on tähän paras keino, koska en harrasta mitään muuta yhtä luovaa toimintaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: