Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Opiskeluja ja muita syystouhuja

Olen kesäihminen, mutta kyllä tämä syksynkin tulo nyt ihan hyvältä tuntuu. Edessä on kaikenlaista tekemistä, ja kalenteriin on pikkuhiljaa alkanut ilmestyä merkintöjä. Muutamia sijaisuustunteja eräässä lukiossa, syksyinen reissu Budapestiin kaverin luokse, viimeisiä viimeistelyjä ennen kuin Laulu kadonneesta saaresta ilmestyy… Ja sitten se mistä olen juuri nyt hyvin innoissani: alan taas opiskella! Tarkoitus olisi tehdä S2-opintoja eli Suomi toisena ja vieraana kielenä -aineopinnot avoimessa yliopistossa. Tavoitteena olisi suorittaa kokonaisuus tässä syksyn ja talven aikana.

Minullahan on äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan pätevyys, mutta tällä seudulla työpaikoista on aika kova kilpailu. Lisäopinnoista ei varmasti ole haittaa työllistymisen kannalta. Ja mikä parasta, minusta on vain mahtavaa ryhtyä taas opiskelijaksi. Mitä nyt katselin kurssikuvauksia ja tehtävänantoja, tiedossa on aika työläitäkin tehtäviä, aika paljon luettavaa ja kirjoitettavaa ja uutta asiaa minulle. Olen jo käytännön työssä huomannut, että on tosiaankin ihan eri asia opettaa äikkää kuin suomea ulkomaalaiselle. Se on täysin oma aineensa, ja tähän asti minusta on tuntunut, ettei minulla ole ollenkaan osaamista siihen hommaan. No, nyt olisi tarkoitus hankkia tuota osaamista. Uskon, että samalla tulee opittua lisää suomen kielen rakenteesta, katsottua taas asioita vähän eri näkökulmasta ja pohdittua näitä kielijuttuja. Ei mikään huono homma oman kirjoittamisenkaan kannalta!

Mainittakoon tässä kohtaa, että kun opiskelin pakollisia suomen kielen kursseja, olin aivan surkea suomen kielen rakenteen kursseilla. Hyvä kun läpi pääsin. Ja monesti olen itsekseni manannut sitä, että olisi pitänyt silloin opiskella tehokkaammin, kun kerran oli mahdollisuus. Osasinko arvostaa kaikkia kursseja silloin, ensimmäisinä vuosina yliopistossa? Tuntuu, että nykyään osaan arvostaa opintoja enemmän, ja haluan ottaa niistä kaiken irti. Nyt kun olen nähnyt sen, että jos jokin asiaa tulee huonosti opiskeltua, niin sen joutuu kuitenkin sitten töissä ollessaan opettelemaan.

Lähiopetusjaksoja, esseitä ja kirjastokäyntejä on siis tiedossa, ja aion tehdä opinnot tiiviissä tahdissa. Mutta eiköhän aikaa jää kirjoittamisellekin. Taas pääsee hetkeksi nauttimaan opiskelun vapaudesta, saa tehdä aikataulut itse, ei mitään tiukkaa valmista lukujärjestystä. Siinä on itse asiassa aika hyvätkin mahdollisuudet kirjoittaa ohessa: voi kirjoittaa silloin kun kirjoittaminen sujuu, ja tehdä reippaasti opintoja silloin kun kaunokirjallisuus tökkii. Niin no, pitää vain ottaa itseään niskasta kiinni molemmissa asioissa… Olen toiveikas, että kyllä saan tämän toimimaan.

Ehkä minulle sittenkin sopii pieni kiire, se että on monta rautaa tulessa, pientä touhotusta sinne tänne… Silloin olen energinen ja saan asioita aikaiseksi. Mutta jos ei tapahdu mitään ja kalenteri näyttää tyhjää, siitä alkaa lamaannus. On kiva aloittaa jotain uutta ja suunnitella. Piristävää.

Mites te muut – aloitatteko syksyllä jotain uutta? Kuuluuko se jotenkin syksyyn, että pitää suunnitella ja keksiä jotain? Mitä on odotettavissa — sopivasti tohinaa vai liikaa stressiä?

 

Mainokset

Single Post Navigation

8 thoughts on “Opiskeluja ja muita syystouhuja

 1. Pekka H on said:

  Syksyn lähestyessä mietin miten selviän yli pitkän ja pimeän talven… Ei vaan pimeämpi vuodenaika sopii hyvin opiskelulle ja kirjoittamiselle. Ei ole pakottavaa tarvetta olla ulkona, koska olen luonnossa viihtyvä. Silloin on hyvä ajankohta opiskella, koskaan ei tule valmiiksi, ja silloin on hyvä kartoittaa ajatuksiaan ja laittaa niitä jopa tarinan muotoon.

  • Kyllä talvi on tosiaan parempi aika kirjoittamiselle kuin kesä… Karnin labyrintin ensimmäinen versiokin syntyi talven aikana, ja toivon kovasti että pystyn samaan rytmiin nytkin… Kun kevät lähestyy ja päivät kirkastuu, alkaisi myös teksti valmistua. Minulle kirjoittaminen on selkeästi pakokeino todellisuudesta (vaikka on se muutakin!). Kun kirjoitan, yksinkertaisesti unohdan kaikki arkihuolet ja senkin miten synkkää on ulkona.

 2. Pimeät syysillat ja kynttilät ovat hyvää rekvisiittaa kirjoittamiselle. 🙂 Yleensä syksyllä on alkanut minulla aina jotain uutta – koulua tai töitä, mutta nyt tämä syksy on alkanut vähän epävarmoissa tunnelmissa, mutta pientä opiskelua kurssien muodossa on tiedossa. Huomasin kyllä kesällä, että helteellä ei tee mieli istua koneella kirjoittamassa. Talvella ei pitäisi olla sitä ongelmaa. Vaikka kyllä harmittaa, että kesä on ohi. Onnea sutvin opiskeluun! Minä opiskelin sitä yhden kurssin, totesin että se on aika vaativa aine.

  • Joo, tosiaan kun katsoin noita kurssikuvauksia, niin aika haasteellisia tehtäviä näytti olevan… Vaativalta vaikuttaa, ei noita esseitä varmasti pysty hutaisemaan ihan tuosta vain. Saa nähdä, miten selviän! Ja jos vielä arvioinnissa ollaan tiukkoja, niin… 😛

 3. Kuulostaapa kivalta! Suomen kieli on mielenkiintoista ja vaikeaa. En tiedä olisiko itsellä mielenkiintoa opiskella sitä. Mutta pidä hauskaa ja ilmoittele uusista löydöksistä. ^^
  Itse pääsin juuri avoimeen yliopistoon lukemaan psykan perusopinnot, vaikka ilmottautumisen kanssa olikin ongelmia. (Mac ei tykkää javasta-> ei verkkopankkiin -> ei pysty maksamaan -> ei maksua, ei kurssille -> kurssi täynnä 20 min ilmoittautumisen jälkeen..) Onneksi ilmoittautuminen on voimassa 24h. ^^ +molemmat kämppikseni vaihtuvat nyt seuraavien kuukausien aikana.

  • Psykologia se vasta vaikeaa ja mielenkiintoista olisikin… Enkä yhtään ihmettele, että kurssit täyttyy, tosi suosittu aine. Kiva että löytyy muitakin avoimeen lähtijöitä. Minulla on ainakin ennestään hyvät kokemukset siitä, että opiskelin kirjoittamista avoimessa. Toivottavasti tämä toinenkin aine sujuu… Ensi kuun loppupuolella olisi ensimmäinen lähiopetus.

 4. Raisa on said:

  Lisää opiskelua, jee! S2-puoli on kyllä tosi mielenkiintoinen. Voin vain kuvitella, miten paljon enemmän opinnoista saa irti nyt, kun on jo työkokemusta taskussa. Ja tosiaan opiskelijan vapautta osaa varmasti arvostaa nykyään aivan eri tavalla. Tsemppiä syksyyn! 🙂

  • Kiitos tsempistä! Kyllähän se vähän harmittaa, että varsinaisten opintojen aikana ei tullut käytyä yhtään noita s2-kursseja tai harjoittelua tms. Nyt tulee sitten paikattua tuota aukkoa. Ja mielenkiintoiselta vaikuttaa! Tsemppiä sullekin töihin jne. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: