Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Pelko

Yksi kirjoittamisen esteistä on pelko. Vaikka sitä ei haluaisi itselleen myöntääkään.

Pelko siitä, että en vain pysty kirjoittamaan yhtä hyvin kuin aiemmin. Tämä erittäin häiritsevä pelko on iskenyt minuun viime aikoina. Tulin lukeneeksi pari vanhaa novelliani: niitä ihan ensimmäisiä, joita tuli kirjoitettua silloin muutama vuosi sitten, kun varsinaisesti aloin kirjoittaa novelleja. Ja nyt kun luin ne, mielestäni ne olivat hyviä. Jotenkin paljon aidompia kuin jotkin viimeaikaiset räpellykseni. Kun kirjoitin nuo ensimmäiset novellit, en ajatellut kirjoittamista niin tietoisesti kuin nykyään. Annoin vain mennä. Kirjoituspaineita ei ollut; en osannut haaveillakaan, että novelli voisi jopa pärjätä vaikkapa jossain kilpailussa. Tuon kirjoitusfiiliksen muisteleminen tuntuu nyt tärkeältä opetukselta. Pitäisi vain kirjoittaa ja unohtaa tämä kaikenlainen jahkaaminen.

Ja entäpä Mustien ruusujen maa 3 sitten… No, sen kirjoitushan on alussa. Erittäin alussa. Pääsin alkuun, ja sen jälkeen jämähdin ja putosin jonkinlaiseen kuoppaan. Ehkä vaadin itseltäni liikaa. Mutta kun haluaisin kehittyä, haluaisin että sarjan jokainen osa olisi entistä parempi, että tämä kaikki johtaisi johonkin. Mutta, nyt kun kakkosen käsikirjoitus alkaa olla mallillaan, kolmonen tuntuu yllättävän vaikealta. Pelkään, että siitä tulee huonompi, että koko homma lässähtää lopussa… Ja ne irralliset langanpäät, niin, niitä riittää, ja kolmosen tehtävä olisi päätellä ne. Ei muuten tarvitse paljoa stressata ja pyöritellä tällaisia ajatuksia mielessään, kun huomaa olevansa jumissa niin ettei uskalla kirjoittaa.

Mutta sitten taas – jossain sisälläni on vahva usko siihen, että saan homman päätökseen, kun kerran olen sen aloittanutkin. Pelko ja ahdistus tulee ja menee, ja yritän olla huomioimatta niitä. Tänäänkin kahlasin läpi suunnitelmiani, kirjoitin sinne monta ideaa lisää, ja muutama ihan uusi juttu kirkastui mielessäni. Joo, totta kai se menee noin! Yritän uppoutua tarinaan ja henkilöhahmoihin niin hyvin, että unohtaisin nämä pelot, jotka ovat tarinan ulkopuolella.

Ehkä joskus myöhemmin tulee pelko siitä, että pian tämä loppuu. Kirjoitan viimeistä osaa, ja that’s it. Ei koskaan pitäisi sanoa ei koskaan, mutta Mustien ruusujen maahan ei ylimääräisiä jatko-osia tule. Joten nyt alkaisi olla kirjoittajalla korkea aika nauttia matkasta, joka ei enää toistu.

Single Post Navigation

7 thoughts on “Pelko

 1. Silmät kiinni ja sukeltaa.
  En tiedä auttaako mikään muu.

  Mutta joo, tuttuja fiiliksiä. Joskus sitä katselee ei-mitään-varten kirjoitettuja tekstejään, ja toteaa, että ”täähän on oikeastaan pirun hyvä”. Muussa kostautuu liika yrittäminen.

  • Niinpä, liika yrittäminen… Se on yksi juttu, joka on tässä häirinnyt tosi paljon. Ja koitapa sitten käskeä itseään, että ”älä nyt yritä liikaa”. Ehkäpä kokemus vie tässäkin asiassa eteenpäin.

 2. Hah, juuri äsken tein pelkoa käsittelevän postauksen, ennen kuin luin tämän 😀
  Tuo on ihan varteen otetteva pelko. Olen itsekin huomannut, että kun yrittää liikaa, ei saa mitään aikaiseksi. Se on hyvin ärsyttävää, mutta sille ei kai voi tehdä mitään muuta kuin antaa olla, odottaa että se menee ohi.
  Eli hyvin se menee! ^^

 3. Tuollainen pelko iskee varmasti melkein kaikkiin joskus. Liika yrittäminen ja miettiminen tosiaan voi hankaloittaa, pitäisi vain osata antaa jotenkin mennä. Mutta se on joskus helpommin sanottu kuin tehty. Mutta uskon että onnistut. 🙂 Temppiä kirjoittamiseen!

  • Kiitos tsempistä! Ehkäpä pieni rentoutuminen auttaa, turha yrittää kirjoittaa stressaantuneena.

 4. Päivitysilmoitus: Pelko on polttoainetta | Ruumisvalo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: