Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Finncon 2013

No niin. Mistähän sitä aloittaisi. Pää on vielä hiukan sekaisin kaikesta, mutta kai on paras aloittaa alusta. Muuten, pahoittelen jo etukäteen tekstin pituutta ja kuvien vähyyttä sekä huonoa laatua. Ehkä jonain päivänä hankin / opettelen käyttämään kunnollista kameraa, jonka akkuvalo ei ala välkkyä punaisella neljän kuvan jälkeen (laturi oli kotona).

Saavuin Kaapelitehtaalle perjantaina kolmen aikoihin (niin että juuri en ehtinyt näkemään steampunk-paneelia, argh!), tarkoituksena viettää koko viikonloppu Finnconissa. Aiempinakin vuosina siellä on tullut käytyä, mutta vain lyhyesti. Nyt oli aika ottaa selvää, mitä kaikkea tämä massiivinen scifi- ja fantasiatapahtuma tarjoaakaan. Ja omiakin esiintymisiä oli tiedossa, joten pieni jännitys oli päällä koko viikonlopun.

Perjantaina suunnistin ensimmäiseksi seuraamaan suvaitsevaisuuskeskustelua, jossa panelisteina olivat Kielo Blomqvist, Aino Harvola, Irma Hirsjärvi ja Shimo Suntila, ja puheenjohtajana Tuomas Saloranta. Tuli vakavaa asiaa ja hiukan huumoriakin, kun puhuttiin siitä, miten fandomissa suvaitaan erilaisuutta. Voiko scifiharrastaja esim. katsoa jääkiekkoa tai kuulua kokoomuspuolueeseen? Lopputulos oli, että Suomen fandomissa tasa-arvoasiat ovat aika hyvällä mallilla. Mutta jos epäkohtia huomataan, niistä pitää nostaa kunnollinen mekkala.

Seuraavaksi oli vuorossa paneeli ”Writers’ choice”. Ilahduttavan paljon Finnconeissa on tarjolla englanninkielistä ohjelmaa, myös ruotsinkielistä. Ja ilahduttavan paljon ulkomaalaisia vieraita. Tässä paneelissa Saara Henriksson haastatteli Sara B. Elfgreniä, Miina Supista, Mats Strandbergia ja Caitlin Sweetiä. Noh, täytyy kyllä myöntää, että näistä kirjailijoista ainoastaan suomalainen Miina Supinen oli minulle ennestään tuttu (mahtavia novelleja!). Mutta keskustelu oli erittäin kiinnostavaa tällaisen aloittelevan kirjailijan näkökulmasta, ja oli kiva kuulla miten erilaisia, jopa päinvastaisia kirjoitustapoja kirjailijoilla on. Strandbergin ja Elfgrenin kirjoittama nuortenkirjasarja alkoi todella kiinnostaa (on saatavilla suomeksi), mutta ainakin toistaiseksi jäi se ostamatta. Caitlin Sweetin kokemukset Kanadan kirjallisuuspiireistä olivat jopa masentavia. Vain tietynlainen kirjallisuus saa palkintoja (ei fantasia), ja entinen agentti oli kehottanut kirjailijaa vaihtamaan fantasiasta tuollaisen paremman kirjallisuuden puolelle… No, eikö tilanne ole Suomessa ihan sama??

Perjantai-iltapäivänä lähti kirjojen shoppailu käyntiin, ja sitten olikin edessä oikein mukava pieni ohjelmanumero: Elisa Kirjan ja Finnconin kirjoituskilpailun palkintojenjako. Novellini ”Viestinviejä” sai kisassa kunniamaininnan. Kisan voitti Jenni Kauppinen, tulokset kokonaisuudessaan näkyvät Finnconin sivuilla. Elisa Kirja julkaisee palkituista novelleista e-kirja-antologian lähitulevaisuudessa. Näyttää siis vakavasti siltä, että pian tulen menettämään e-kirja-neitsyyteni. En ole vielä ostanut enkä lukenut yhtään ainutta e-kirjaa (hyi minua, kun en osaa mennä kehityksen mukana). Tämä kokoelma täytyy ehdottomasti lukea, koska haluan nähdä, miten muut käsittelivät vastavoimat-teemaa. Se oli minusta aika haastava. Suuri kiitos kuuluu Usvan kevätleirin järjestäjälle Anne Leinoselle ja kaikille leiriläisille, jotka auttoivat keskeneräisen novellini tuunaamisessa. En tiedä, olisiko novelli saanut loppuratkaisua ilman muiden kirjoittajien kommentteja.

Perjantai-ilta kului Jussi Katajalan ja Samuli Antilan tuplajulkkareissa. Onnittelut vielä molemmille kirjailijoille! Rento tunnelma, uusia ihmisiä, kiinnostavia kohtaamisia, pari siideriä ja sitten järkevään aikaan kohti hotellia. Oikein onnistunut ilta.

Holiday Innin täydellisen hotelliaamiaisen jälkeen (harmi vaan, että en oikein osaa syödä aamuisin) ehdin kymmeneksi kuuntelemaan kunniavieraiden yhteistä paneelia. Tom Crosshill veti keskustelua, ja Aliette de Bodard, Peter Watts ja J. Pekka Mäkelä kertoivat kirjoittamisestaan. Jostain syystä tässä paneelissa minun oli välillä vaikea saada selvää joidenkin puheesta. Johtui ehkä salissa taustalla kuuluvasta huminasta. Tai en sittenkään ollut siihen aikaan aamusta tarpeeksi terävänä seuraamaan englannikielistä keskustelua. Kuviakin otin, mutta kaikista tuli tummia, vaikka luulin salaman olevan päällä. Hmmm. Aamut ei vain toimi.

Noh, päivä jatkui Stk:n miitin kautta Atorox-palkintojenjakoon. Oma novellini ei päässyt top 10:n joukkoon, mutta en sitä odottautkaan. Oli ihan kiva muutenkin jännätä tuloksia. Ja tässäpä ne ovat:

 1. Anni Nupponen: Joka ratasta pyörittää (Steampunk! Koneita ja korsetteja)
 2. Jussi Katajala: Wilhelmus Lyypekkiläisen kuolema (Huomenna ne tulevat)
 3. Tero Niemi & Anne Salminen: Kirjallinen liite kannevakuuskorvausanomukseen (Tiamatin värit)
 4. J. S. Meresmaa: Laulaisin surusi mereen (Huomenna ne tulevat)
 5. Jenni Kauppinen: Taikarasia (Kosmoskynä 3/12)
 6. Magdalena Hai: Vaskimorsian (Steampunk! Koneita ja korsetteja)
 7. Anne Leinonen: Elä vie neittä pahoille (Kultakuoriainen #4b)
 8. Tuomas Saloranta: Vuosia enkelit varoittelivat (Me emme valehtele)
 9. Tuomas Saloranta: Sammakkoprinssi (Huomenna ne tulevat)
 10. Tuomas Saloranta: Kaksipäisen lehmän varjossa (Spin 2/12)

Isot onnittelut kaikille! Palkintojenjaon yhteydessä oli pieni paneelikeskustelu, jossa äänestäjät saivat kertoa ajatuksiaan, ja minä olin tässä mukana. Yksi yllätys listalla mielestäni oli: missä on Jaakko Markus Seppälän Leipä? Se oli ihan suosikkejani. Ja muut mielipiteeni… Pöh, en minä enää itsekään muista, mitä tuli sanotuksi.

Keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sf-kirjallisuudessa veti salin aivan täyteen. Myöhemmin iltapäivällä istuin vähän aikaa Stk:n pöydän takana. Oli mahtavaa tavata pitkästä aikaa kaksi opiskelukaveriani avoimen yo:n kirjoittamisen opinnoista. Harmittelimme sitä, että kirjoittamisen opinnoista jäi ehkä pois tietynlainen ”yhteisöllisyys”. Kun oli viikonlopun mittaisia lähiopetuksia silloin tällöin, ja osallistujat vaihtuivat joka kerta, ei syntynyt tosiaankaan mitään varsinaista opiskelijaporukkaa.

Shoppailun päätin lopettaa lauantai-iltana, ja lopputuloksena oli tällainen, sanoisinko hillitty pino:

IMG_0352

Enimmäkseen pienkustantamoiden tuotteita, jotain parilta kunniavieraalta ja pari heräteostosta. Kuun pimeän puolen julkkarit olivat illalla, ja tämä oli muuten mielestäni onnistunut tilaisuus. Siinä tuli sopivasti tietoa kirjasta, jonka vaikuttava kansikuva ei muuten näy tässä. Katsokaa Jalavan sivuilta. Tuo pitää lukea pian, kovia nimiä mukana.

Myöhemmin illalla kävimme kustannustoimittajani kanssa iltabileissä. Kuunneltiin kasarimusiikkia, ihailtiin naamiaisasuja (itse olen tietenkin aivan liian tylsä tuollaiseen), otettiin parit ja palattiin hotellille. Taas olin nukkumassa jo järkevässä ajassa. Hmmm. Onko minusta tullut jo liiankin järkevä??

No, sunnuntaina pakkasin kamat valmiiksi ja menin hiukan – vain hiukan – myöhässä kuuntelemaan mainostusta maailmankaikkeuden parhaista turistikohteista. Siri Kolun, J. S. Meresmaan vai J. Pekka Mäkelän teoksen maailma? Täytyy sanoa, että valitsisin ehkä Siri Kolun (piti googlettaa, tällainen kirja on tulossa), mutta tiukka kisa oli. Shimo Suntila esitti mainiosti matkatoimiston edustajaa. Pakko nostaa hattua näille esiintyjille, kun saivat aikaan huumoria tuohon aikaan sunnuntaiaamuna.

Tämän jälkeen seurasin vielä monta ohjelmanumeroa, kun ei ollut oikein muutakaan tekemistä ja piti odottaa omaa vuoroa… Kirjavinkkaus oli hyvä, mutta itse kiinnitin huomiota siihen, että tunnin aikana esiteltiin vain yksi ainoa kotimainen teos. Ei siinä mitään, ulkomaiset kirjat olivat varmasti loistavia, mutta voisiko kotimaistakin tuoda hiukan enemmän esille..? Muuten viikonlopun aikana kuulin muutamia sellaisia kommentteja, että ”en lue suomalaista kirjallisuutta”, ”en lue suomeksi” jne. Jokaisen oma valinta… Mutta jos kaikki valitsisivat noin, suomalaista kirjallisuutta ei olisi olemassakaan.

”Kriitikot vastaan bloggarit” -paneeli alkoi hauskalla väittelyllä, jollaisia olisin mielelläni nähnyt viikonloppuna enemmänkin. Olihan teemana tosiaan ”vastavoimat”. Tässä ainakin väittelyä oli hyvin hyödynnetty. Sitten dystopia-paneelissa olisin toivonut, että panelistit olisivat päässeet vielä enemmän ja laajemmin kertomaan omista dystopiateoksistaan. Nyt tuntui, että puheenjohtaja kommentoi aika paljon Nälkäpeliä, kun itse olisin odottanut kirjailijoiden olevan enemmän äänessä. Noh, tällaista pientä kritiikkiä, ja voi olla että muut ovat eri mieltä. Niin ja voi olla, että tässä vaiheessa olin seurannut vähän liian monta ohjelmaa, kun en vain jaksanut enää keskittyä. Liikaa aivotoimintaa samana päivänä?

Oma esiintymiseni ei loppujen lopuksi ollut yhtään niin jännittävää kuin olin pelännyt. Ääk. Kai se ihan hyvin meni. Valokuvista tuli sumeita. Mutta kyllä me siellä istuimme, pj Anne Leinonen, Anu Holopainen, Hanna Van Der Steen, minä ja Magdalena Hai. Ja tämänkin tilaisuuden jälkeen tuli vielä uusi kohtaaminen nettituttujen kanssa. Tänä viikonloppuna nimet ja nimimerkit saivat kasvoja.

Mitä vielä? Ylen uutisten mukaan Finnconissa oli noin 7 000 kävijää. Häh, täh, noin paljon?? Kyllähän siellä väkeä oli, koko ajan ja kaikkialla. Minä kiitän ja vetäydyn toipumaan reissusta sekä tämän varsin epätäydellisen raportin laadinnasta. Kivaa oli, ajatuksia tuli, pää tyhjeni. Onneksi lähdin. Jos tämä oli ns. ensimmäinen kunnollinen Finncon minulle, toivon että edessä on vielä monta. Ensi vuonna ollaan kotikulmillani Jyväskylässä. 🙂

Ja vielä yksi täysin aiheeseen liittymätön asia, joka piti sanoa jo kauan sitten. Morren maailmassa on ilmestynyt arvio Karnin labyrintista. Kiitokset bloggaajalle!

Single Post Navigation

8 thoughts on “Finncon 2013

 1. Mua harmittaa niin, että olin töittä koko viikonlopun. :/ Olisi ollut hienoa nähdä teidät lavalla ja kaikki muu.

 2. Tuo suomalaisen kirjallisuuden aliarvostaminen on näköjään edelleen voimissaan. Itse törmäsin moisiin lausahduksiin vain yhdessä paneelissa, mutta kommentti nousi silti muun kohinan alta selvästi esiin. Hirveä harmi, että kotimainen spefi on edelleen monelle poikkeus. 😦

  Enkä olisi millään uskonut 7000 kävijää! Olin paikalla vain la-su, joten ehkä se vaikuttaa? En tiedä, Kaapelitehtaalla ei missään vaiheessa tuntunut ahtaalta 😉

  • Niin, kyllä noihin kommentteihin jotenkin kiinnittää huomiota, vaikka niitä ei kovin usein kuulisi. Harmittaahan se, että jotkut päättävät jättää kotimaisen kirjallisuuden kokonaan välistä. Sittenkö kirjan voi lukea, jos suomalainen kirjoittaa ja julkaisee sen ensin englanniksi?

   Ei tuntunut minustakaan ahtaalta. 🙂 Hyvin järjestetty tilaisuus siis, riittävästi tilaa! En ole aiemmin tajunnut, että Finncon on tosiaan näin iso tapahtuma.

 3. Oli kiva tavata, vaikka paljoa ei conin vilinässä ehtinyt jutella. Aina on mukavaa, kun nettituttavuudet saavat ihmisen kasvot. 🙂

  Omalla kohdallani conielämä jatkui vielä hyvän matkaa seuraavalle viikolle, sillä heti Finnconin perään piti juosta erääseen kansainväliseen tieteelliseen konferenssiin esiintymään. Tiedekonferenssi ovat vähän niin kuin coneja, mutta ne ovat ehkä omasta mielestäni hieman sosiaalisempia ja alkoholia juodaan enemmän. 😀

  • Joo, oli tosiaan mukava nähdä! Stk:n miitti oli kyllä kiva tilaisuus. Selvästikin tällaisille kohtaamisille ja keskusteluille on tarvetta (vaikka väkeä ei niin valtavasti paikalla ollutkaan, mutta hyvin kuitenkin). Mutta totta tuokin, että conissa tuli riennettyä paikasta toiseen sen verran nopeasti, että kohtaamiset jäivät valitettavan lyhyiksi.

   Mielikuvani ”tiedekonferenssista” ovat ilmeisesti aivan vääriä. Hyvältä kuulostaa. 🙂

   • Tiedekonferenssit ovat aikalailla sellaisia verkostoitumistapahtumia, joten ne ovat ehkä riehakkaampia tapahtumia, mitä ihmiset tuntuvat luulevan. Harvoinpa sitä muuten kuin konferensseissa pääsee bilettämään oman alan parissa työskentelevien ihmisten kanssa.

    Jotain kertoo se, että olen mm. kerran nähnyt erään nimeltä mainitsemattoman, useammankin kansantajuisen kirjan julkaisseen pitkäpartaisen avaruustähtitieteen professorin pienessä hiprakassa, leopardikuvioiset kalsarit jalassa keskellä poreammetta eräässä taannoisessa tapahtumassa. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: