Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Paremmuusjärjestys

Millä perusteella aivan erilaisia tekstejä voi laittaa järjestykseen: tämä on paras, tämä huonoin? Jos arvioi esimerkiksi novellia, pitäisikö käyttää joitakin tiettyjä ”kriteerejä”, jotka novellin pitäisi täyttää? Vai pitäisikö mennä ihan vapaasti oman fiiliksen mukaan?

Tänä vuonna olen ensimmäistä kertaa ilmoittautunut mukaan Atorox-äänestäjäksi. Tarkoitus on siis lukea reilut parikymmentä ehdokasnovellia ja äänestää viime vuoden parhaita spefi-novelleja. Aiemmin laiskuus ja ajanpuute ovat estäneet minua osallistumasta, mutta nyt oli jo aikakin tarttua haasteeseen. Aikaahan minulla on viime aikoina ollut tavallista enemmän, joten olen saanut melkein kaikki novellit luettua jo. Äänestysaikaa on 20.5. asti eli varsin ruhtinaallisesti. Mutta kuinkas nyt sitten pitäisi päättää, mitä äänestää?

En ole koskaan aiemmin laittanut novelleja tällä tavalla järjestykseen, joten tilanne on uusi ja aloin siksi pohtia sitä hiukan tarkemmin. Kuinka vaikea työ onkaan erilaisten novellikilpailujen tuomaristoilla, kun pitäisi valita vaikkapa kisan 10 parasta novellia ja laittaa järjestykseen. Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi Portin novellikisassa annetaan vain sijat 1-3 ja loput ovat kunniamainintoja. Minusta se on ihan reilua. Miksi yrittää saada kaikkia sijoja järjestykseen?

Atoroxissa saa äänestää niin montaa novellia kuin haluaa, ja valitut novellit laitetaan paremmuusjärjestykseen. Lukemisen jälkeen minulle on aika nopeasti tullut novelleista tunne, että joko äänestän tai ei. Järjestys onkin hankalampi juttu. Yhtäkkiä tuntuukin vaikealta arvottaa tekstejä, jotka ovat niin erilaisia. Yhdessä novellissa viehättää tunnelma ja hetken kuvaus, toisessa jännittävä ja yllätyksellinen juoni. Tai novelli saattaa olla kielellisesti persoonallinen tai sitten  käsitellä erittäin kiinnostavia teemoja, niin että se saa lukijan ajattelemaan. Jokainen on paras omalla tavallaan. Niin ja eiväthän nämä muuten olisi päätyneet ehdokaslistalle, elleivät olisi hyviä. Vaikeaksi menee, mutta ehkä vain teen tästä vaikeampaa kuin se onkaan…

Aloin kehitellä mielessäni kahta vaihtoehtoista taktiikkaa. Ensimmäinen on se, että yrittäisin olla mahdollisimman objektiivinen arvioija ja miettiä, mikä näistä olisi kaikkein taitavimmin kirjoitettu novelli. Toinen on se, että menisin ihan omien tunteitteni mukaan ja tekisin järjestyksen sen mukaan, mikä itseä eniten miellytti, miettimättä sen kummemmin perusteluja. Kaipa kallistun tähän jälkimmäiseen tyyliin, koska kuitenkin olen vain yksi monista äänestäjistä ja kaikki muutkin äänestävät omien henkilökohtaisten mieltymystensä mukaan. Loogista, kai..?

Kaikkea tällaista tulee pohdittua, silloin kun oma kirjoittaminen on tauolla.

Ai niin! Arvosteluista ja arvioista puheen ollen, Karnin labyrintti on arvosteltu Kujerruksia-blogissa. Kiitokset bloggaajalle arvostelusta!

Single Post Navigation

2 thoughts on “Paremmuusjärjestys

  1. Pekka Halonen on said:

    Ihminen on sosiaalinen eläin, joka haluaa jatkuvasti laittaa yksilöitä ja heidän kykyjään ja tekojaan paremmuusjärjestykseen. Kilpaileminen on äärimmillään inhimmillinen ilmiö, joka luo Hitlerin ja Stalinin kaltaisia alfauroksia. Toisaalta pärjääminen jossain kirjoituskilpailussa antaa itseluottamusta ja tuo esille kirjoittajana, ja se on hirvittävän tärkeää. Mutta on ihan älyvapaata ja lapsellista väkisten vääntää ”parhaitten parhaita” vielä paremmuusjärjestykseen. Minkä vuoksi?

    Mutta viatonta touhuahan on tää novellien laittaminen ns. paremmuusjärjestykseen. Sanataide on itseisarvo sinänsä, ja makuasioista saa olla monta mieltä. Luulenpa että nää Katri et tykkää hc-punkista, mutta minä pistän kyseisen musiikin hyvän musiikin listalle : )

    • Niin, minkä vuoksi, tosiaan? Hyvä kysymys. Kai esimerkiksi tällaisella Atorox-äänestyksellä on ihan oma arvonsa (ja perinteensä myös). Mutta esimerkiksi jossain Portti- tai Nova-kilpailussa minusta on ihan sama, onko novelli sijoittunut sijalle 8 vai 9. Mitäpä väliä sillä tosiaan on?

      Makuasioista on mukava keskustella ja toisinaan jopa kiistellä. 😉 Mutta tosiaan, jokaisella on oikeus omiin mieltymyksiinsä. Ja mitä tulee kirjoihin tai novelleihin, niin jokaisen lukijan mielipide on arvokas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: