Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Klassikoiden lukemisesta

Eräs tuttu äidinkielenopettaja kertoi yrittäneensä lukea Sadan vuoden yksinäisyyttä. Ei ollut onnistunut. Minä puolestani kerroin lukeneeni kyseisen teoksen jo lukioikäisenä ja pitäneeni siitä paljon. Sehän oli niitä harvoja klassikkoja, jotka olivat todella jääneet mieleen ja koskettaneet! Ja samalla myönsin, että monta monta klassikkoa on vielä lukematta. On aika vaikeaa lukea ja arvioida lukiolaisten kirjaesseitä, jos ei itsekään ole lukenut kyseisiä kirjoja… Mutta paljastettakoon se nyt. Edes äidinkielenopettaja ei ole lukenut kaikkia noita Suuria ja Mahtavia Klassikoita.

Mutta miksi niitä sitten pitäisi lukea? Siksi että voisi päteä? Siksi että voisi mahdollisesti toimia opettajana? Vai siksi että niiden lukeminen on oikeasti antoisaa?

Ensinnäkin pitäisi pystyä määrittelemään ”klassikko”. En ryhdy nyt siihen laajemmin. Tarkoitan klassikolla nyt melko väljästi sellaista teosta, joka on jäänyt elämään ja jota nykyään pidetään jotenkin hyvänä tai tärkeänä. Tarkoitan teoksia, joita mainitaan kirjallisuushistoriassa eri aikakausien kohdalla; teoksia, joita listataan äikän oppikirjoissa; teoksia, jotka ovat yleisesti tunnettuja. Ja lähinnä nämä ovat länsimaisia teoksia.

Jos harrastaa kirjoittamista vakavasti, minun mielestäni täytyy lukea edes joitakin klassikkoja. Piste. Täytyy olla edes vähän hajua siitä, millaisia teoksia historiassa on tehty, mistä oma genre polveutuu, mitä aiemmin on kirjoitettu. Mutta se on sitten vaikeampi kysymys, mitä ”pitäisi” lukea ja kuinka paljon. Ei ole olemassa mitään täydellistä listaa. Koulujen opetussuunnitelmassakin ainoa nimeltä mainittu teos on Kalevala. No, Kalevalan voisi siis ehkä laskea pakollisten listalle. Etenkin, jos kirjoittaa fantasiaa, koska aika monien kotimaisten fantasiajuttujen juuret ovat Kalevalassa.

Klassikkojen lukemisen ongelma on se, että niitä on niin paljon. Ja sitten monet niistä ovat niin järkyttävän pitkiä, hidastempoisia, raskaslukuisia ja tylsiä. Näinhän se vain on! Mutta ehkä klassikkojen kohdalla toimisi kirjojen maistelu. Voi aloittaa, kokeilla, yrittää edes. Jostain löytyy sitten niitä helmiäkin, jotka sopivat omaan makuun. Joku pitää juuri siitä, mitä toinen inhoaa yli kaiken.

Yleensä on kuitenkin niin, että klassikot eivät turhaan ole klassikoita. Niissä ON myös jotain hyvää ja kiinnostavaa. Tuntematon sotilas on aivan ehdoton, ja minun suosikkini on myös Sinuhe egyptiläinen. Hiukan hitaasta kerronnasta huolimatta se on kirja, joka antaa paljon, ja se on ihana poikkeus muissa kotimaisissa klassikoissa, jotka sijoittuvat korpimetsän torppiin ja joissa päähenkilönä on köyhä maanviljelijä-Matti.

Eikä klassikon lukemiseen välttämättä mene kuukautta, vaan esimerkiksi Kafkan teokset ovat melko lyhyitä (joskin vaikeaselkoisia), Maupassantin novellit ovat loistavia ja Molieren Saituri on oikeasti hauska näytelmä.

Jos haluaa oppia jotain hauskoista ja lämminhenkisistä henkilökuvauksista, täytyy lukea Charles Dickensiä. Minä olen lukenut ainoastaan David Copperfieldin, pidin siitä todella paljon, mutta en ole ehtinyt lukea enempää Dickensin kirjoja, koska muutakin luettavaa olisi niin paljon… Suosin taktiikkaa, jossa poimitaan yksi klassikko sieltä, toinen tuolta. Siitä tulee jo jonkinlainen kokonaiskuva.

Ja sitten, jos sattuu harrastamaan vaikkapa scifiä ja fantasiaa, pitäisi lukea myös kaikki näiden alojen klassikot. No nyt myönnän senkin, että en ole lukenut näitäkään. Osan kyllä, mutta aukkoja on. Olen huono spefi-harrastaja, ja syyllisyys ja huono omatunto vaivaa. Mutta kun ei ole ollut aikaa.

Mutta siellä ne klassikot odottavat, kirjaston hyllyssä tai jopa omassa. Eivät ne sieltä mihinkään katoa, ja joka vuosi voi lukea edes muutaman lisää.

Ja kenties joka vuosi myös syntyy pari klassikkoa lisää?

 

 

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: