Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Kannattaa lukea nuortenkirjoja

Elämässäni oli ajanjakso, jolloin en tainnut lukea nuortenkirjoja juuri lainkaan. En siis kirjastossa hakenut kirjoja muualta kuin aikuistenosastolta. Tämä taisi olla se vaihe, kun olin mielestäni ”kasvanut ulos” nuortenkirjoista ja valmis keskittymään vain aikuisten hyllyyn.

Kuinka väärässä olinkaan.

Minulla on myöhemmin ollut monta ns. ulkoista syytä lukea nuortenkirjallisuutta. Ensinnäkin olen ammatiltani äidinkielen opettaja. On aika tympeää suositella nuorille kirjoja ja lukea esimerkiksi heidän kirja-arvostelujaan, jos ei itse ole lukenut yhtään oppilaiden lukemista kirjoista. Toiseksi kirjoitan itsekin nuortenfantasiatrilogiaa, joten olisin aika hölmö, ellen yhtään seuraisi, mitä kaikkea nuorille kirjoitetaan.

Mutta nuo ovat tosiaan vain ulkoisia syitä. Loppujen lopuksihan on käynyt niin, että usein nuortenkirjaa lukiessani olen hurahtanut kirjan maailmaan aivan täysin. Nuortenkirjoissa on usein vauhtia, seikkailua, suuria tunteita… Siis kaikkea sitä, mistä pidän aikuistenkin kirjoissa.

Joskus nuortenkirjat tuntuvat hiukan liian pinnallisilta ja liiankin helppolukuisilta. Silloin mietin, että kenties tämä kirja on tarkoitettu melko nuorille lapsille, ja ehkä se on erittäin taitavasti tehty tietylle kohderyhmälle, vaikkei se minuun iskekään. Joskus kyllä pohdin, onko nuoria lukijoita sittenkin aliarvioitu liian pinnallisella tekstillä. En nyt oikein itsekään tiedä, mitä tässä haen, mutta… Joskus nuortenkirja ei vain kosketa.

Toisinaan raja nuorten ja aikuisten kirjan välillä tuntuu hyvinkin keinotekoiselta ja väkisin väännetyltä. Ehkä etenkin spefissä tämä näkyy (tai sitten kokemukseni vain sattuu pohjautumaan lähinnä spefiin). Olisiko kotimaisia aikuisten fantasiakirjoja enemmänkin, jos nämä kirjat vain ”uskallettaisiin” luokitella aikuisten puolelle? Tai vaihtoehtoisesti: olisiko useampi kotimainen kirjailija kirjoittanut aikuisten fantasiaa, jos tätä genreä saisi julkaistuksi helpommin?

Oli miten oli, olen onnellinen, että olen taas alkanut tehdä tutkimusretkiä nuortenkirjahyllylle. Kunpa vain ehtisin lukea enemmän!

Single Post Navigation

2 thoughts on “Kannattaa lukea nuortenkirjoja

  1. Löysin blogisi aika sattumalta. Mielenkiintoista luettavaa!
    Olet oikeassa tuosta nuortenkirjojen luokittelusta, etenkin fantasian kohdalla se ei aina ihan toimi. +välillä toinen tai kolmas osa onkin aikuisten hyllyssä, tai päinvastoin! Ja on jännä, kuinka kotimaista fantasiaa julkaistaan (mielestäni) vähän jos vertaa ulkomaisiin käännöksiin. Se on harmillista. Itse kirjoitan fantasiaa ja toivon joskus julkaisevani kirjan, mutta katsotaan mihin elämä vie.

  2. Tuntuu siltä, että moni lukija tiedostaa luokittelun hankaluuden. Mutta silti kirjat on vain ”pakko” luokitella, jotta ne voidaan laittaa johonkin lokeroon.

    Tsemppiä kirjoittamiseen, ja toivottavasti toiveesi vielä toteutuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: