Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Mikä kolmesta kirjoittajatyypistä olet?

1. Suunnittelija. Tällä kirjoittajalla on ideoita valtavasti, ja niitä putkahtelee mieleen enemmän kuin tarvitsisi. Hän ajattelee ja suunnittelee kirjoittamista paljon. Suunnittelijan motto on ”Sitku”. Ennen tekstin kirjoittamista täytyy tehdä taustatyötä. Suunnittelija käyttää valtavasti aikaa kehitellen maailmaa, piirtäen luonnoksia henkilöistä ja miljööstä, kuunnellen isnpiraatiomusiikkia, laatien sivuhenkilöiden sukupuita ym ym. Tämä on oikein esimerkillistä suunnittelua, mutta valitettavasti Suunnittelija pääsee hyvin harvoin varsinaiseen kirjoitusvaiheeseen asti.

2. Kirjoittaja. Nimen perusteella tämä kuulostaa kaikkein lupaavimmalta tyypiltä. Kirjoittaja onkin se, joka saa valtavasti tekstiä aikaiseksi. Hän osaa tarttua toimeen ja vain kirjoittaa, kirjoittaa, kirjoittaa. Hän hoitaa Nanowrimot helposti, suorastaan vasemmalla kädellä. Kun hän saa idean, hän alkaa heti malttamattomana kirjoittaa. Ja kun teksti on kerran kirjoitettu… Se on sitten siinä. Kirjoittaja on jo kyllästynyt edelliseen tekstiin ja alkaa tehdä uutta. Liuskoja syntyy mielettömästi, mutta taitaa kuitenkin määrä korvata laadun…

3. Muokkaaja. Tämä tyyppi toimii aluksi hiukan kuten Kirjoittaja, sillä erotuksella, että hän ei oikeasti juuri nauti kirjoitusvaiheesta. Hän kirjoittaa tekstin nopeasti läpi ja uskoo koko ajan kirjoittavansa täyttä #”¤¤#%#!. Hän kuitenkin luottaa siihen, että muokkausvaihe korjaa kaiken. Hän lukee tekstiä, korjailee, muuttaa, muokkaa ja hioo. Hän hakee palautetta esilukijoilta, arvostelupalveluista, nettifoorumeilta ja äidiltä. Sitten hän taas muokkaa, kokeilee, muokkaa, jättää tekstin hautumaan kolmeksi vuodeksi… Kaikki tämä on varsin hienoa, mutta valitettavasti Muokkaajan mielestä hänen tekstinsä ei ikinä ole tarpeeksi hyvä julkaisuun, joten se ei tule koskaan valmiiksi.

Noh, tällaisten leikkimielisten kärjistysten jälkeen täytyy todeta, että suurin osa meistä on varmaan yhdistelmä näitä kolmea. Kirjoittamisessa on kolme vaihetta, ja prosessi voi hyvinkin olla sellainen, että vaiheet lomittuvat moneen kertaan.

Jos pitäisi valita, oma identiteettini on kuitenkin Suunnittelija. En uskalla lähteä kirjoittamaan sokkona, ennen kuin olen suunnitellut, mitä tekstissä tapahtuu ja missä järjestyksessä. Mjoo, hyvin suunniteltu on toki puoliksi tehty, mutta silti toivoisin, että osaisin hiukan nopeammin päästää irti suunnittelusta ja heittäytyä kirjoittamaan. En saa aikaiseksi ihan niin paljon liuskoja kuin haluaisin. Muokkausvaiheessa taas olen usein turhan varovainen enkä halua leikellä tekstiäni palasiksi, vaikka joskus se olisi tarpeen. Ei pidä kuitenkaan kuvitella, että hyvä suunnittelu korvaisi muokkausvaiheen! Kaikkia tarvitaan…

…vai tarvitaanko? Oletko itse vannoutunut Kirjoittaja tai Suunnittelija ja haluat pysyäkin sellaisena?

Single Post Navigation

4 thoughts on “Mikä kolmesta kirjoittajatyypistä olet?

 1. Hih, hauska kirjoitus!

  Samaa mieltä olen siitä, että kaikkia kolmea tyyppiä varmaan löytyy jokaisesta kirjoittajasta, mutta kärjistettynä tunnistan itsestäni Kirjoittaja-tyypin. Tekstiä kyllä syntyy. Hyvällä suunnittelulla ei tule tehtyä niin paljon turhaa työtä ja hyvällä muokkauksella puolestaan varmistetaan laatu.

  Kaikissa tyypeissä on kääntöpuolensa. Ikuinen Suunnittelija ei koskaan kirjoita, ikuinen Muokkaaja ei koskaan hyväksy tekstiään valmiiksi ja ikuinen Kirjoittaja, no, saa aikaan tekstiä, mutta voi päästää läpi heikkojakin tuotoksia, ellei suunnittele tai muokkaa. Ikuisen Kirjoittajan riskinä on, ettei koskaan kehity niin hyväksi kuin voisi olla.

  Jostain syystä tunnen alemmuudentunnetta siitä, etten ole enemmän Suunnittelija. Piirustuksista ja muistivihkon täyttyvistä sivuista huolimatta koen olevani seikkailijakirjoittaja. Jostain syystä se fantasian puolella vaikuttaa epäilyttävältä.

 2. Olen varmaankin Kirjoittaja. Suunnitelmat mahtuvat usein parille muistikirjan sivulle ja yksittäisiin sanoihin. En ole myöskään Muokkaaja, sillä olen ihan liian kärsimätön. Kaiken pitäisi olla kerrasta valmista, mitä se ei tietenkään ole. Huonompi homma.

 3. Kiva kuulla, että löytyy Kirjoittajia! Mä olen siitä teille hiukan kateellinen… Heh, no mutta ehkä kirjoittaminen olisi jo liiankin helppoa, jos kaikki nämä vaiheet sujuisivat täydellisesti.

  Muuten, lasketteko kaikki nämä vaiheet tehdyksi kirjoitustyöksi? Mulla on sellainen outo ajattelutapa, että jos jonakin päivänä en ole saanut oikeasti tekstiä kirjoitettua, niin tuntuu etten ole saanut mitään aikaiseksi. Lasken siis edistymisen sillä, että ”tänään tuli 5 sivua” tai ”tänään tuli 0 sivua”.

 4. Nuo kaikki kirjoittajatyyppisi on virkamiestyyppejä, joidenka elämä on yhtä mielenkiintoista ja viehättävää kuin kirjoituspöydän alapinnalle kuivunut räkä. Kirjoittaminen parhaimmillaan on vastakohtaa porvarielämälle. Tuosta kolmikostasi ei löydy yhtään tyyppiä joka heittäytyy ja repii samalla elämäänsä rikki. Ei rikki itsetarkoituksellisesti, vaan siksi… kun… tykkää… kaipaa… toivoo. Myönnän olevani muokkaaja, koska olen jopa sairaalloisen pikkutarkka. En tullut tänne pätemään ja kettuilemaan, vaan tykkäsin paljon tästäkin tekstistäsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: