Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Pienen kustantamon etuja

Ensin päivän uutinen: paikallislehdessämme, Korpilahti-lehdessä on tänään ilmestynyt haastatteluni. Sitä ei ole netissä, mutta jos juttu kiinnostaa, otin kuvan siitä Facebook-sivulleni.

Oli tosi mukavaa päästä haastateltavaksi. Yksi asia, joka haastattelussakin tuli esille (ja on tullut aiemminkin muiden kanssa keskustellessa) oli kustantajan löytäminen. Moni on kysynyt, miksi ja miten päädyin Vaskikirjoihin. Kuinka kaikki siis kävikään?

Kyllä, lähetin Karnin labyrintin käsikirjoitusta aikanaan myös muihin kustantamoihin. Lähetin sen muutamaan isoon kustantamoon, joiden tiesin julkaisevan nuortenkirjallisuutta ja nuortenfantasiaa. Kaikista kustantamoista tuli hylkäyskirje. Mukana oli joitakin positiivisia ja kannustaviakin kommentteja. Lähetin muuten kässärit syksyllä 2009, ja viimeinen hylkäyskirje taisi tulla kevättalvella 2012. Joo, olin jo ymmärtänyt ilman kirjettäkin, että kyseinen kustantamo ei ollut kiinnostunut. (Ymmärrän toki hyvin sen, ettei kustantamoilla ole aikaa vastata kaikille nopeasti, kun kässäreitä virtaa sisään ovista ja ikkunoista!)

Vuosiluvuista voi päätellä, että ensimmäisen kustantamokierroksen jälkeen Karnin labyrintti oli pitkäänkin pöytälaatikossa ja tauolla. Myöhemmin päätin ottaa yhteyttä Vaskikirjoihin. Olin lukenut kyseisen kustantamon kirjoja ja lukenut netistä tietoa kustantamosta. Ajattelin, että juuri fantasiaan ja scifiin keskittynyt pienkustantamo sopisi hyvin minulle ja kirjasarjalleni. Halusinhan itsekin keskittyä fantasiaan.

Pieni kustantamo ei välttämättä ole esillä paljon, ja resurssit kirjailijoiden mainostamiseksi ovat erilaiset kuin jättikokoisella kustantannusyhtiöllä. Sen varmasti jokainen ymmärtää. Mutta jos on onnea, pienessä kustantamossa voi olla myös etunsa.

Spefiin keskittynyt Vaskikirjat kiinnostui kirjasarjastani, vaikka isot kustantamot eivät kiinnostuneet. Pienellä kustantamolla on ollut aikaa ja halua tehdä töitä juuri minun tekstini kanssa, työstää sarjan jatko-osia ja keskustella kanssani. Vaikka alkuperäisessä käsikirjoituksessa oli puutteensa, homma saatiin toimimaan. Voisi siis sanoa, että olen saanut hyvin henkilökohtaista ”palvelua” ja paljon apua sarjan kanssa. Tekstin toimittaminen tehtiin huolellisesti, ei hutaisemalla, ei sellaisella ajatuksella, että ”kunhan nyt saadaan kirja pihalle”.

Lisäksi sekä kustantaja että minä olemme hyvin kiinnostuneita fantasiasta, ja on mukavaa, että Karnin labyrintti on päässyt Vaskikirjojen julkaisulistalle. Siinä seurassa kyllä kelpaa olla.

Ja vielä lopuksi: on hieno juttu, että pienet kustantamot antavat vaihtoehtoja isojen kustantamojen tuotannolle. Tässä muutama linkki spefistä kiinnostuneille:

Turbator

Osuuskumma

Kirjava

Vaskikirjat

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: