Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Rytmistä ja säännöllisyydestä

Jokaisella on varmasti oma mieluisin kirjoitusrytmi: joku kirjoittaa liuskan verran joka aamu, joku kerran viikossa yön aikana 10 liuskaa. Monilla on lisäksi se ongelma, että haluaisi pystyä kirjoittamaan enemmän. Minusta kannattaa käyttää aikaa itselle sopivan rytmin löytämiseen. Voi kokeilla eri tapoja ja aikoja kirjoittaa. Voi myös yrittää kehittää rytmiään niin, että kirjoittamisesta tulisi säännöllisempää ja tuottoisampaa.

Minulle paras kirjoitusaika on ehdottomasti aamupäivä. Silloin olen virkeä, ajatus kulkee. Ja on myös mukavaa, kun saa aamupäivällä kirjoitettua vaikkapa muutaman liuskan: sitten voi hyvillä mielin todeta, että on saanut sentään jotain aikaiseksi, ja voi loppupäivän ajan tehdä jotain muuta. Elämäni ei ole pelkkää kirjoittamista, joten joka aamu en voi istua koneen ääreen teekuppi kädessä. Jos kirjoitusaika jää iltapäivään tai iltaan, käy helposti niin, että en saa mitään kirjoitetuksi sinä päivänä. Ja sitten on niitä päiviä ja pidempiä ajanjaksoja, jolloin kirjoittaminen jostain syystä jää tauolle kokonaan.

En siis ole päässyt siihen hienoon tavoitteeseen, että kirjoittaisin joka päivä jotain. Tuntuu, että tarvitsen taukoja, jolloin voin sulatella asioita ja valmistella mielessäni seuraavaa pätkää, lukua tai alalukua. Osittain kyse on laiskuudestakin ja liian suuresta kynnyksestä kirjoittamiselle. Totta kai on helpompi löhöillä sohvalla (tai vaikka siivota, lämmittää taloa, käydä lenkillä tai melkein mitä tahansa) kuin ottaa itseään niskasta kiinni ja kirjoittaa. Se vaatii aivotyötä ja vie aikaa. Se on hyvin harvoin helppoa.

Säännöllisyys kuitenkin auttaa. Vaikka en kirjoita joka päivä, kirjoitan ainakin useamman kerran viikossa. Minulla on tekeillä romaanikäsikirjoitus, joka etenee hitaasti ja askel kerrallaan. Kun istun koneen ääreen, en todellakaan aloita tyhjästä, vaan olen keskellä eräänlaista pitkää matkaa. Kun tarina pyörii mielessä jatkuvasti ja kirjoitus etenee monta kertaa viikossa, on helppo jatkaa aina pikkuisen eteenpäin.

Minulle on aika tärkeää, että olen uppoutunut intensiivisesti juuri tämän tarinan maailmaan. Haluaisin osata enemmän irrottautua romaanista, jotta voisin kirjoittaa jotain muuta tekstiä niinä päivinä, kun ”varsinainen projekti” ei etene. Se jos mikä lisäisi tuotteliaisuutta! Nyt harjoittelenkin tätä asiaa. Esimerkiksi voin viikolla kirjoittaa varsinaista projekstia ja viikonloppuna siinä sivussa novelleja. Tässä on yksi tapa, jolla yritän kehittää kirjoitusrytmiäni. Olkoon sekin yksi tavoite vuodelle 2013.

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: