Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Liput varattu

Eräs joulunodotukseen liittyvä perinne on tulossa takaisin ”muutaman” vuoden tauon jälkeen: Keski-Maahan sijoittuva elokuva. The Hobbit: An Unexpected Journey on ensimmäinen osa trilogiassa, jota tällaisen perusfantasian ystävän on pakko odottaa jonkinlaisella mielenkiinnolla.

Tolkien on vaikuttanut paljon omaan kirjoittamiseeni ja siihen, että ylipäätään nyt kirjoitan fantasiaa. Luin Sormusten herran ensimmäistä kertaa ala-asteikäisenä, jolloin kirja oli kuitenkin turhan vaikea ja mieleen jäi vain Lothlorienin metsä. Kun Peter Jacksonin elokuvat sitten ilmestyivät, olin lukiossa ja herkässä iässä saamaan vaikutteita. Olin vähän hukassa itseni kanssa, ja kirjoittamisessa oli taukoa. Jokavuotinen TSH-leffa oli kova juttu, ja noina vuosina tuli myös kovasti seurattua vielä kesken olevaa Harry Potter -sarjaa. Jep, niin tylsän tavanomaiselta kuin se kuulostaakin, sain suuren osan fantasiainnostuksestani juuri näistä kaikkien tuntemista teoksista. Buumi sattui juuri silloin olemaan päällä.

TSH-elokuvatrilogia on siitä erikoinen, että se on monella tavalla parempi elämys kuin alkuperäisteos. Tolkien oli kielitieteilijä ja fantasiamaailman luoja, mutta ei hän mikään viihdekirjallisuuden kirjoittaja ollut. TSH-elokuvat tiivistävät tiiliskivikirjaa mukavasti, visuaalisuus on huippua ja Howard Shoren eeppinen musiikki omaa luokkaansa.

Mutta entä nyt, kun kyse on Hobitista? Itse en uskalla odottaa liikoja, mutta toisaalta en ole ihan pessimistinenkään. Itse kirja ei ole juuri liikuttanut minua. TSH on ollut se tärkein juttu, ja lisäksi olen pitänyt vanhaan Keski-Maahan sijoittuvista myytinomaisista kertomuksista, etenkin Turin Turambarin tarinasta, jossa on vahva viittaus Kalevalan Kullervoon. Hurinin lasten tarinan olenkin hankkinut kirjahyllyyni, vaikka muuten en ole niin innokas Tolkien-fani, että ostaisin jokaisen uuden kirjan, joka hänen muistiinpanoistaan on saatu koottua. Hobitti on minusta tuntunut jotenkin sivuteokselta Tolkienin tuotannossa, mutta ehkä teoksen merkityksen voi käsittää toisinkin.

Tuntuu hyvin omituiselta, että lastenkirjasta on kasvatettu kolmen pitkän elokuvan mittainen sarja. Tilanne on hauskasti päinvastainen kuin aiemmassa trilogiassa, joka oli nimenomaan tiivistystä valtavan pitkästä ja monihaaraisesta teoksesta. Rahaahan tässä taas ollaan tekemässä, ja siinä Jackson varmasti tulee onnistumaan. Se on selvää, että alkuperäisteoksen kulkuun on tehty paljon muutoksia, mutta itse en välttämättä ole itkemässä tiettyjen yksityiskohtien perään tai moittimassa lisäyksiä.

Parhaassa tapauksessa tämä elokuva on oma itsenäinen teoksensa ja saattaa jopa vaikuttaa minuun enemmän kuin alkuperäisteos. Ja huonoimmassa tapauksessa tämä on pelkkä pitkitetty, tasapaksu, aivan turhaan 3D-tehosteilla kikkaileva pläjäys, ja olen maksanut 14 euroa (!!!) siitä, että saan nuokkua leffateatterissa muutaman tunnin ajan.

Kävi miten kävi, lupaan raportoida jälkeenpäin.

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: