Päättymätön tarina

Kirjoitan. Luen. Oleskelen.

Tekniikkaa, tekniikkaa

Mitä välineitä käytät kirjoittamiseen, ja minne kirjoitat? Julkaisetko tekstejäsi netissä? Käytätkö Wordia vai kenties jotain ”erikoisempaa” kirjoitusohjelmaa apuvälineenä? Vai kirjoitatko lyijykynällä ruutupaperille?

Kävin tänään pyörähtämässä Keos 2012 -tapahtumassa Jyväskylässä. En ollut vain huviretkellä vaan ehkä myös oppimassa jotain uutta opettamisesta. Mieleen jäi mm. Second Lifen hyödyntäminen opetuksessa ja ylipäätään tietotekniikan soveltaminen äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla. Tuli esille ideoita, joita voisi hyvinkin kokeilla omassa opetuksessa, jos saisi aikaiseksi. Oppilaat kuulemma ovat innoissaan, jos kertomusta ei kirjoitetaakaan tylsästi paperille vaan kenties ryhmätyönä Power Pointille tai ryhmää varten luotuun Wikiin.

Mutta mikä siinä tietokoneen käytössä oikeastaan on niin ihmeellistä, kiinnostavaa ja hauskaa? Eikö kirjoittaminen ole kirjoittamista, olipa väline sitten mikä tahansa?

Kirjoitan itse Wordilla. En ole koskaan viitsinyt etsiä ja opetella käyttämään muita kirjoittamisen työkaluja, vaikka etäisesti tiedostan, että sellaisia ohjelmia on olemassa. Laiskuus vaivaa, enkä yleensäkään ole sellainen ihminen, joka juoksisi kaikenlaisten uusien tekniikoiden perässä. (Joo, nykyään minulla on jo sentään kosketusnäytöllinen puhelin, joku Nokia, en muista mallinumeroa eikä sillä ole minulle mitään merkitystä.)

Vielä muutama vuosi sitten minulla oli tapana usein hahmotella tekstejä ensin käsin. Teen sitä kyllä edelleenkin, mutta yleensä vain silloin, kun tietokonetta ei jostain syystä ole käden ulottuvilla. Käsin kirjoittaessa kynnys kirjoittamiseen on pienempi. Keskeneräisyyden hyväksyy helpommin. Kun hahmottelen tekstiä käsin, kirjoitan nopeasti, ja jos kirjoitan jotain huonoa, en vaivaudu edes kumittamaan sitä vaan suttaan sen ja kirjoitan perään uutta. Kirjoitan siis juuri sellaista töherrystä, mitä en ikinä hyväksyisi omien oppilaitteni kirjoitelmissa.

Juuri nyt romaaniaihioni kirjoittaminen etenee hitaasti ja tökkivästi. Sivun kirjoittaminen kerralla on jo saavutus. Ehkä kaivan ruutuvihkon esiin ja yritän ensin käsin. Ehkä jopa suljen tietokoneen…!! Tai sitten vain leikittelen tällä ajatuksella hetken, avaan sen Wordin ja teen kaiken juuri niin urautuneesti kuin tähänkin asti.

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: